AKTUELNO

Kako da izbegnete najčešće zamke o ovim namirnicama i počnete zdravo da se hranite, saznajte upravo sada.

#2 MIT: IZBEGAVAJTE SVE UGLJENE HIDRATE KAKO BISTE SMRŠALI

Mnogi ljudi ne shvataju da su ugljeni hidrati jedno od najvažnijih hranljivih materija za telo. Oni su glavni izvor „goriva“ za ćelije, posebno mozak. Za upravljanje zdravom telesnom težinom važna je količina hrane koju jedemo.

Kako biste ispratili sve preporuke u vezi ovog pitanja, važno je da vodite računa kako izgleda vaš tanjir. Pola tanjira napunite povrćem i voćem, četvrtinu tanjira proteinima, a drugu četvrtinu žitaricama od celog zrna (dobri ugljeni hidrati) .

Umesto da birate beli pirinač, belu testeninu, birajte integralne žitarice poput smeđeg pirinča, kinoe, heljde, ječma i zobi. Celovite žitarice (od celog zrna) nisu samo bogate B vitaminima, već su i odlični izvori dijetalnih vlakana, koja podstiču sitost i pomažu usporavanje apsorpcije glukoze u naš sistem.

Ako volite skrobno povrće poput krompira, probajte običan krompir da zamenite slatkim krompirom (batatom) za promenu. Batat je odličan izvor dijetalnih vlakana i karotenoida, fitonutrijenta koji doprinose proizvodnji vitamina A, a koji održava oči, kožu i imuni sistem zdravim. Korisno je znati da batat ima izuzetno nizak glikemijski indeks, pa se čak preporučuje za konzumiranje i osobama sa dijabetesom tipa II i insulinskom rezistencijom.

#3 MIT: SVE MASTI SU LOŠE

Loše masti su trans masti, poput onih u tvrdom margarinu i pecivima, koje, pored toga što su štetne za kilažu, loše su i za srce. Postavlja se pitanje, šta je sa ostalim vrstama masti? Jesu li jednako loše?

Pre nego što se rešite masnoće, imajte na umu da je masnoća neophodan hranjivi sastojak koji našem telu treba za izolaciju, i da je ključni igrač u apsorpciji vitamina rastvorljivih u mastima (vitamini A, D, E i K). Kod žena unos masti jeste od velike važnosti, jer se ženski hormoni rastvaraju u njima. Zato ne čudi izostanak ciklusa kod žena i devojaka na restrikcionim dijetama i režimima ishrane na bazi vrlo malo ili nedovoljno masnoća u ishrani.

Kao što smo ranije spomenuli, količina i kvalitet izbora hrane podjednako su važni. Odnosno, odabir adekvatne količine masti i odabir zdravih masti u ishrani su ključni za dobro zdravlje.

Foto: Promo/Herbafast

Zasićene masti, poput onih koje se nalaze u mesu, maslacu, palminom ulju, povezani su sa visokim holesterolom u krvi i povećavaju rizik od srčanog udara.

S druge strane, snažni dokazi upućuju na to da je dijete koje se sastoje od zdravih masti poput mononezasićenih, koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu i nekim orašastim plodovima poput badema, pistaća i lešnika, kao i polinezasićenih masti, poput omega-3 masti koje se nalaze u ribama hladne vode (losos, skuša, haringa i sardine), orasima, pekanima i lanenim semenkama, povezane su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Jednostavno rečeno, izbor čistog izvora proteina kao što su riba, biljni proteini poput orašastih plodova i semenki, plodova bogatih masnoćama kao što je avokado i neka ulja na bazi biljaka, zdraviji su izbor masti koji neće narušiti i vaš zdrav način ishrane.

Na kraju dana, važno je da slušate sebe i svoj organizam, da ne radite ništa što vam ne prija i da ne idete na dijete koje sugerišu da se izgladnjujete, izbegavate velike grupe namirnica…Trudite se da jedete ZDRAVO, raznovrsno i da ne preskačete obroke.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje