AKTUELNO

Ovaj doručak se sprema brzo, a čuva zdravlje celog tela.

Doručak je najvažniji obrok u toku dana i zato je važno pametno birati namirnice. Od tog izbora zavisi koliko ćemo zdravi biti, koliko ćemo energije imati i koliki će nam biti životni vek.

Dr Monika Tejo sa Univerziteta Harvard nam otkriva kako izgleda njen prvi obrok. Zahvaljujući ovakvoj ishrani, ona sa zdravljem nikad nije imala problema.

Kako izgleda idealan doručak?

Doktorka ističe da peciva, palačinke i mafini nisu idealan doručak jer sadrže prerađene ugljene hidrate i šećere. Umesto toga, objašnjava za Today.com, za doručak bi trebalo da birate obroke bogate vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama kako biste se osećali zadovoljno i držali nivo šećera u krvi stabilnima.

1. korak - voće

Voće je sastavni deo doručka doktorke Tejo i obično pripremi oko tri šoljice voća. Veliki je fan smrznutog voća jer je manje skupo i dostupno cele godine.

"Voće je predivno. Bogato je vitaminima i antioksidansima", kaže Tejo.

2. korak - jogurt

Jogurt je odličan izvor proteina i probiotika. Birajte običan jogurt sa smanjenim udelom šećera i pomešajte ga s pripremljenim voćem. Doktorka izbegava verzije jogurta bez masnoća jer malo masnoća je zapravo dobro za nas.

3. korak - orašasti plodovi

Uzmite šaku omiljenih orašastih plodova ili semenki, ili njihovu mešavinu. Dr Tejo bira bademe ili indijske orahe.

"Orašasti plodovi bogati su zdravim masnoćama i vlaknima, i daju nam energiju", kaže ona.

#Zdravlje