AKTUELNO

Ima mnogobrojna lekovita svojstva.


Verovali ili ne, ali kora limuna je zdravija od limunovog soka, ali je veoma bitno da je iz organske proizvodnje.

Vitamini A i C, kalcijum, kalijum i vlakna u kori limuna potpomažu rad srca, mišića, očiju, nervnog sistema i digestivnog trakta. Sa druge strane, polifenoli koji su nađeni u kori ovog citrusa imaju svojstvo jakih antioksidanasa koji se mogu koristiti prilikom lečenja bolesti poput kancera.

Zato kada budete sledeći put cedili limun, setite se svih prednosti koje plod ovog citrusa nudi. Jedini je preduslov da limun bude iz organske proizvodnje.

Obilje kalcijuma i vitamina C pomaže održavanju zuba i kostiju, a samo 100 grama kore limuna obezbeđuje nešto više od 13 procenta dnevnih potreba odraslog čoveka za kalcijumom! Vitamin C ima ulogu u sintezi proteina kolagena, koji je esencijalan za zdravlje ligamenata, tetiva, kože i hrskavica.

Kora limuna je dobra za:

Limunovo ulje koje se dobija iz kore limuna je bogato d-limonenom, antioksidantom koji se pokazao odličnim u borbi protiv raka dojke i debelog creva.

Snižava krvni pritisak, kao i snižavaju nivo holesterola što doprinosi zdravlju srca.

Preporučuje osobama koje pate od neredovne stolice, želudačnog čira i želudačne kiseline.

Vlakna imaju značajnu ulogu u regulaciji telesne težine, ali i umanjenju rizika od dijabetesa.

"Reguliše težinu ubrzava zarastanje rana".

Unutar ljudskog tela, karotenoid se prevodi u vitamin A, koji je važan za zdrav vid i smanjuje rizik od očnih infekcija.

#Zdravlje