AKTUELNO

Simptomi raka creva uključuju gubitak težine, bolove u stomaku, snažan umor bez jasnog razloga. Ali na tu bolest može upućivati i stalno prisutan osećaj gorušice, odnosno kiseline.

Rak debelog creva jedan je od najčešćih tipova raka, a rizični faktori za rak creva su godine (više od 90 odsto slučajeva javlja se kod starijih od pedeset godina), druge prethodne bolesti (polipi debelog creva, Kronova bolest, ulcerozni kolitis), nasleđe, pušenje, prekomerno pijenje alkoholnih pića, prevelika konzumacija crvenog i prerađenog mesa, debljina.

Upozoravajući simptomi ove bolesti su:

- pojava krvi u stolici

- osećaj otekline u stomaku sa bolovima

-moguće su i vidljive promene na izgledu stomaka

- promene u pražnjenju creva, najviše su to češće obavljanje nužde i stolica koja postaje tečna

- trajna bol ili nelagoda u donjem delu stomaka

- nadutost ili neprijatan osećaj nakon jela koji može biti udružen s gubitkom apetita

- moguć je i gubitak telesne težine koji se ne može objasniti redukcijskom dijetom ili vežbanjem

Rani znakovi karcinoma mogu biti vrlo suptilni i pritajeni i mnogi oboljeli nisu ni svesni da su u opasnosti. Jedan od najuobičajenijih ranih i nespecifičnih simptoma raka creva je konstantna kiselina ili bolovi u stomaku koji ne prolaze.

Normalno je nakon obilnijeg ili pikantnijeg jela da se povremeno javi kiselina ili teškoće probavljanja, a kiselinu mogu izazvati i stres, trudnoća, pušenje i određena hrana, ali ako primetite da vam se takva stanja javljaju tri puta nedeljno ili češće, bude vas noću i morate li ih smirivati bezreceptnim lekovima protiv kiseline, vreme je za ozbiljan razgovor s doktorom. Budući da može biti rani znak raka creva, ne smete je zanemarivati.

#Simptomi

#rak debelog creva