AKTUELNO

Kupine zbog svojih nutricionističkih vrednosti odlično utiču na metabolizam, srce, smanjuju rizik od dijabetesa i moždanog udara. Naučnici se slažu da je ovo voće poželjno konzumirati svakodnevno jer dobrinosi poboljšanju opšteg stanja organizma.

Izuzetno su poželjne u dijetama jer su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, visoke antioksidativne i nutritivne vrednosti. Nemaju visoke kalorijske vrednosti i ne sadrže puno ugljenih hidrata iz voćnih šećera.

Lekovitost

Moćan su antioksidans, umanjuju stvaranje lošeg holesterola, jačaju imunitet, krepe organizam, pomažu u očuvanju kolagena, čak i pročišćavaju creva. Sok presnih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve od neželjenih jedinjenja.

Foto: Pixabay.com

Smanjuje rizik od bolesti srca

Unoseći što više kupina, smanjujemo rizik od raznih bolesti srca. Galusna kiselina u kupinama je antivirusni antioksidans koji se koristi za lečenje psorijaze i hemoroida. A pomaže i kod čišćenja krvnih sudova od štetnih masnih naslaga koje sprečavaju dotok dovoljne količine krvi u srce.

Sjajan borac protiv raka

Ovo voće sadrži i kumarinsku kiselinu koja smanjuje rizik od raka želuca. Sadrži i antocijan koji onemogućava rast i širenje tumorskih ćelija i tako pomažu telu da se izbori sa kancerogenim telima.

#Kupine

#Zdravlje