AKTUELNO

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko spomenutih namirnica.

Industrijski i rafinirani šećeri velika su opasnost. Naravno, lakše je reći nego učiniti. Međutim, bitno je samo doneti odluku, a jednostavnim rezom, odnosno izbacivanjem šećera, sprečićete većinu štete koju on stvara, dok dugoročni učinci mogu biti impresivni.

ŠTA SE DOGAĐA NAKON PRVE NEDELJE?

Šećer je zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se rešiti ako pre toga ne osetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osetiti žudnju za šećerom, teskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima, te se posledice obično smanjuju već nakon prve nedelje, ali zavisno od nivoa ovisnosti o šećeru, mogu potrajati dodatnih nedelju ili dve.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Foto: Unsplash.com

ŠTA NAKON MESEC DANA, A ŠTA NAKON GODINU?

Nakon mesec dana bez šećera vaša želja za dezertima će nestati, a umesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite celu godinu bez veštačkih šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo verovatno ćete izgubiti i kilograme. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite nešto slatko, to vas neće omesti.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promene koje će vam se zbog toga dogoditi.

1. Vaša telesna težina će se stabilizovati

2. Imaćete više energije

3. Koža će vam biti zdravija i lepša

Foto: Unsplash.com

Nije tajna da šećer pogoršava akne, a često ih i prouzrokuje. Ako ne možete da ih se rešite uz svesrdnu pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminišete šećer iz ishrane jer je moguće da vaš problem zapravo dolazi iznutra. 

4. Probava će vam postati redovna

Želudac i creva lakše će variti sve što jedete i češće ćete imati stolicu, a bolan zatvor postaće samo sećanje.

5. Prestaćete da želite šećer

#Organizam

#Zdravlje

#promena

#Šećer

'