AKTUELNO

Za pacijenta je najbitnije da se THD metoda može smatrati trajnim rešenjem u lečenju hemoroida. Posle intervencije bol može biti kratkotrajan ili ga čak i nema, a pacijent ide kući istog dana ili sutradan.

Hemoroidi (šuljevi) zapravo su otečeni krvni sudovi u predelu anusa (čmara) i završetka debelog creva. Oni se proširuju pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama

Najčešći uzrok nastanka hemoroida je preterano naprezanje pri crevnim pokretima (crevna peristaltika). Dodatni elementi za nastanak hemoroida su preterano sedenje, trudnoća, hronični zatvor ili čak jedna tvrđa stolica, genetska predisponiranost, starenje, proliv, infekcije tog područja, visok pritisak, podizanje tereta, objašnjava dr Dejan Jovanović, opšto hirurg, proktolog u Bel Medicu

Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji, u zavisnosti koji deo venskog spleta rektuma je obuhvaćen otokom i eventualno trombozom. Unutrašnji se nalaze blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na samom analnom otvoru. Čak 50 % populacije iznad 50 godina starosti ima hemoroide, bez obzira na pol. Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak koji uvećanje materice ima na tu regiju, hormonske promene, kao i naprezanje prilikom porođaja, znatno povećavaju rizik od nastanka hemoroida. Kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom oni su privremeni problem.

SIMPTOMI UNUTRAŠNJIH HEMOROIDA

·         Krv u stolici 

·         Krv na toalet papiru 

·         Krv u WC-šolji

·         Bol anusa

·         Iritacija anusa

PREDNOSTI THD METODE

THD metoda (transanalna hemoroidalna dearterijalizacija) koristi se za lečenje unutrašnjih hemoroida. Reč je o veoma efikasnom, minimalnoinvazivnom načinu lečenja  hemoroida, bez pravljenja rezova, tako da ne dolazi do stvaranja rana. Zasniva na podvezivanju hemoroidalne arterije,  čime se smanjuje ili prekida dotok arterijske krvi u hemoroid.

Prednosti THD metode u odnosu na ostale hirurške zahvate su brojne, objašnjava dr Dejan Jovanović, proktolog u Bel Medicu.

- Za pacijenta je najbitnije da je neprijatnost u postoperativnom periodu zanemarljiva i da se THD metoda može smatrati trajnim rešenjem u lečenju hemoroida. Naime, hemoroidi se posle THD-a veoma retko ponovo  javljaju. Pacijenti obično ne osećaju bol posle THD-a, a ako se bol i javi, najčešće je kratkotrajan i slabog intenziteta. Krvarenje se javlja veoma retko u toku i nakon intervencije, a i tada je u najvećem broju slučajeva minimalno. Oporavak je brz, a pacijent se otpušta iz bolnice istog ili sledećeg dana posle intervencije - objašnjava naš sagovornik.

Foto: Promo

JEDAN DAN U BOLNICI

THD metodom se ne narušava anatomija završnog dela debelog  creva, tako da pacijent najčešće nema problema sa  crevnim pražnjenjem.

Procedura se izvodi u sklopu jednodnevne hirurgije u Bel Medicu, a za povratak uobičajenim aktivnostima  potrebno je 5-6 dana.

Rizik od nastanka komplikacija je značajno manji  nego nakon izvođenja klasične hemoroidektomije. Komplikacije koje mogu  nastati su: krvarenje, otežano mokrenje, hitni pozivi na pražnjenje  creva, hematomi i tromboza.

THD operacija zahteva korišćenje  specijalne opreme koja omogućava veliku preciznost u  određivanju regija u kojima treba obaviti intervenciju. Tokom THD  operacije arterijski krvni sudovi koji dovode krv u hemoroide lociraju se specijalno dizajniranim proktoskopom.

#Bel Medic

'