AKTUELNO

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da je Srbija u potpunosti spremna da se izbori sa izazovom otpada koji nastaje tokom pandemije i da ispoštuje sve procdure koje je naložila Svetska zdravstvena organizacija.

-Na teritoriji Srbije postoje 92 uređaja, a samo 29 na teritoriji Beograda za tretiranje medicinskog i infektivnog otpada – naveo je Radović i objasnio da ta procedura predviđa tretiranje otpada na visokoj temperaturi tako da on postaje neopasan i bezbedno se se može odložiti na deponiju.

Radović je ukazao da se po bolničkom krevetu generiše 1,5 kilograma otpada dnevno. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Otpad tokom pandemije možemo diverzifikovati u nekoliko kategorija. One koje su ključne su tečni i čvrsti i onaj koji nastaje prilikom testiranja. Srbija je spremna i ima odgovarajuće kapacitete da rešava problem medicinskog otpada - naveo je Radović.

Govoreći o maskama i rukavicam koje koriste građani kako bi se zaštitili od koronavirusa, Radović je istakao da to nije infektivan otpad i može de tretirati kao obučan komunalni otpad, ali da je neophodno da se pravilno odlaže.

#bolnice

#otpad

'