AKTUELNO

Više puta je u dosadašnjim istraživanjima ponavljano da alkohol šteti organizmu i to je mnogima poznato. Najčešće se spominjalo da je alkohol štetan za jetru, želudac, srce, prostatu i bubrege.

Jedno novo istraživanje donosi podatke da unos veće količine alkohola u organizam uzrokuje probleme i sa plućima.

Nađene činjenice govore da alkohol pored ostalog remeti zdravu ravnotežu u plućima.

Analizirano je 12.000 osoba od kojih žene konzumiraju više od jednog, a muškarci više od dva pića dnevno. Osim toga, u analizu su ušle i velike pijanke i opijanja ispitanika bar jednom mesečno gde je prosek popijenoih čaša bio više od četiri pića za žene i više od pet pića za muškarce.

Tom prilikom je otkriveno da veći unos alkohola smanjuje azotni oksid u plućima prilikom svakog izdaha. Ovo je štetno jer azotni oksid štiti pluća od određenih vrsta štetnih bakterija.

Primer merenja azotnog oksida je kod asmatičara najbolji pokazatelj. Na osnovu rezultata merenja azotnog oksida kod asmatičara može da se vidi uspešnost njihove terapije.

Alkohol i teška opijanja remete normalan rad pluća i to bi lekari trebalo da imaju u vidu prilikom lečenja pacijenata koji imaju problema sa preteranim unošenjem alkohola u organizam.

Do sada je mali broj istraživanja rađen na ovu temu tako da su potrebna i dodatna istraživanja da bi se bolje naučila interakcija između alkohola i azot oksida u disajnim putevima.

Možda će bolje razumevanje ovih rezultata dovesti do boljeg lečenja zavisnika od alkohola, a možda i boljeg lečenja nekih bolesti pluća i bolesti disajnih organa.

#Alkohol

#Pluća

'