AKTUELNO

U zdravstvenim ustanovama Srbije počelo je testiranja građana na kovid 19 na lični zahtev, koji košta 6.000 dinara.

Uz plaćanje 6.000 dinara, da se koristi pi-si-ar metod koji je za sada najpouzdaniji.

Po uplati novca na žiro-račun, koji se može naći na sajtovima Covid 19 i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, građani mogu otići na testiranje u najbliži zavod ili dom zdravlja, a rezultati se čekaju od 24 do 48 sati od uzimanja brisa, rekla je za Pink direktorka "Batuta" Verica Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

-Procedura testiranja je veoma jednostavna, radno vreme svake ambulante u kojoj se odvija testiranje je najčešće od 9 do 17 sati. Testiranje na lični zahtev je započelo potrebom da naši građani koji žele da odu iz zemlje treba da sa sobom ponesu rezultate pcr teta sa negativnim nalazom i naša država je zajedno sa kriznim štabom odlučila da se ova procedura omogući - istakla je Jovanović.

-Rezultat koji se dobija je međunarodno priznat i u većini zemalja Evrope predstavlja uslov za ulazak na određenu teritoriju neke zemlje - naglasila je ona.

Dodaje i da, rimenom pcr testa na teritoriji naše zemljebiće omogućeno ne samo testiranje naših građana već i svoh stranih državljana koji imaju potrebu da psole boravka u našoj zemlji ostvare pravo da pređu granice zemalja koju ovu vrstu testa zahtevaju.

Kako je istakla, pravo na besplatno testiranje imaju svi građani sa simptomima infekcije koronavirusom ili ako su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, zatim pacijenti koji idu na operacije, kao i studenti i maloletna lica koja putuju u zemlje koje traže rezultat pcr testa.

#koronavirus

#testiranje

'