AKTUELNO

Uživanje u voću i povrću neretko pokvari alergija.

Često, i ukoliko se jave alergijske reakcije, teško može da se ustanovi koji je glavni okidač. Iako alergiju može da izazove bilo koja vrsta, najčešće se upozorava na jagode i celer.

Da li to u potpunosti odgovara istini, objašnjava mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu.

- Osim prozvanih jagoda i celera, najčešći uzročnici alergija su i kupine, kajsije, breskve, mladi grašak, mlade tikvice, krastavac, paprika, paradajz - kaže dr Stanković.

Reakcija na njih najčešće može da se javi na samom početku sezone, ali i kasnije, dokle god traju. Niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će se alergija javiti, i kada. To zavisi od ranije izloženosti alergenima iz namirnica, zdravstvenog stanja, ali i od ukrštenih reakcija sa drugim alergenima.

- Ako prvi put probamo neku namirnicu, a sumnjamo na alergiju, trebalo bi da imamo i neki antialergijski lek kao prvu pomoć, obavezno tabletu kalcijuma, i to šumećeg jer je najbolji, kao i antihistaminik - isitče doktorka Stanković.

Ukoliko se dogodi dramatična alergijska reakcija, praćena anafilaktičkim šokom, treba zvati  pozovemo Hitnu pomoć.

- Alergije mogu da se jave kod starijih osoba, iako su tu namirnicu konzumirali prethodnih godina - upozorava doktorka Stanković.

Uzrok za ovakvu vrstu alergije nije poznat, ali se pretpostavlja da je došlo do oštećenja na nivou gastrointestinalnog trakta, za koji osoba nije znala. Kod ovakvih pojava mora da se utvrdi da li je alergija nastala kao reakcija na samu namirnicu ili, možda, na prisustvo rezidua, odnosno ostataka pesticida.

Nutritivne alergije se češće javljaju kod osoba koje su već alergične na polen ili grinje. Javljaju se i kod onih sa autoimunim bolestima. Znači, da bi se alergije javile, organizam mora da bude na neki način kompromitovan.

- Osim što može da bude po život opasna, ukoliko alergija traje duže može da dovede i do astme zaključuje dr Stanković.

#Alergija

#Hrana

'