AKTUELNO

Uz pomoć jednostavnih, a korisnih saveta rešite se neprijatnosti u vidu bolnog grla.

Bol u grlu je neprijatnost koja se prilično često javlja pogotovo u zimskim mesecima, kako kod dece tako i kod odraslih. Češće se javlja kod dece i više puta godišnje dok kod odraslih je najčešća 2-3 puta tokom godine (u zimskim mesecima više).

Šta karakteriše bol u grlu? Osećaj peckanja, grebanja, otežano gutanje – često veoma bolno, promuklost, nadražajni kašalj. Svi navedeni simptomi koji karakterišu bol u grlu mogu itekako da vam otežaju normalnu komunikaciju, i u velikoj meri utiču na kvalitet života koji vodite, da ne kažemo da mogu da vam unište dan. 

Osim iritirane sluzokože grla, često dolazi i do otoka glasnica pa vaš glas postaje ili previše grub ili slab.

Pre nego se pozabavimo rešenjem ovog problema, moramo se malo upoznati i sa uzrocima bola u grlu. U najvećem broju slučajeva, uzroci bola u grlu su virusi ili patogene bakterije. Prehlade su često praćene ovim simptomima, a veoma često bol u grlu je pratilac i virusa gripa. 

Rešenja postoje razna, međutim da ne biste odmah pribegli primeni antibiotika osvrnimo se na podjednako efikasna rešenja koje nam priroda nudi, a koja su po svojoj uspešnosti rešavanja problema bola u grlu podjednako efikasna, a možemo slobodno reći i bezbednija.

Tradicionalna medicina često nudi alternative poput:

- kombinacije đumbira, meda i limuna

- kurkume i tople vode 

- kombinaciju jabukovog sirćeta i soli 

- propolis 

- kašike meda

Sigurno ste primetili da su med i propolis prilično zastupljeni u ovim alternativnim rešenjima - ima razloga.

Da li ste znali da se med prvi put pominje kao lekovito sredstvo još u vavilonskim i sumerskim tekstovima pisanim klinastim pismom? 

Foto: Promo

O medu bismo mogli mnogo pisati, međutim ono što nas zanima konkretno u slučaju bola u grlu jeste upravo njegovo antimikrobno dejstvo, jer u medu bakterije ne opstaju. Upravo iz razloga što med ima dokazana antimikrobna i protivupalna svojstva, treba ga ozbiljno uzeti u obzir kao uspešnu i zdraviju alternativu ostalim lekovima koji se koriste protiv upale grla. 

Propolis koji se dobija iz saća pčelinjih košnica, sa druge strane ima toliko jako dezinfekciono svojstvo, da ga pčele koriste u izgradnji svojih košnica čime dezinfikuju celu košnicu. U apotekama, na svu sreću, imamo spremno sve u Propomucil® pastilama koje su kombinacija prirodnog N-acetilcisteina, propolisa, cinka i vitamina C, koji doprinose da grlo bude zdravo.

Foto: Promo/Abela Pharm

Pastila sa ovakvom kombinacijom je obuhvatila sve najbitnije elemente koji su neophodni za brzo i efikasno rešenje problema: N-acetilcistein „razbija“ biofilm koji formiraju bakterije u vašem grlu i dozvoljava antimikrobno i protiv upalno dejstvo propolisa na sve loše mirkoorganizme, dok sa druge strane cink pospešuje odbranu vašeg organizma jačanjem imuniteta u kombinaciji sa vitaminom C. 

Omogućite vašem grlu da u svakom trenutku bude dobro i zdravo- uz Propomucil® pastile

Autor: Pink.rs

#Grlo

#Zdravlje

<
'