AKTUELNO

Ovo su najčešće istine i zablude o kašlju.

Niko ne voli kašalj – danas možda i više nego pre. Izaziva nam neprijatnost – danas možda više psihičku, nego fizičku. U ovom periodu, svi pričamo o kašlju, a koliko zapravo znamo?

Lekcija 1. – Kašalj nije bolest

Kašalj je odbrambeni mehanizam, simptom različitih bolesti, posledica slivanja sekreta iz gornjih disajnih puteva, infekcije disajnih puteva i drugih bolesti pluća kao što su astma i hronična opstruktivna bolest pluća, vraćanje kiseline iz želuca. Primena pojedinih lekova može da ga izazove kao i pušenje, i mnogi drugi razlozi. Ali najveći broj respiratornih infekcija praćenih kašljem uzrokovano je virusom.

Lekcija 2. – Virusi – od neživih mikroorganizama do živih uzročnika infekcija

Virusi su mali i zarazni organizmi, ali samostalno nesposobni i neživi – van ćelije domaćina ovi organizmi ne pokazuju osobine živih bića i nemaju sposobnost za razmnožavanje. Međutim, čim se uhvate za svoju ćeliju domaćina (naš organizam), oni postaju živi – preuzimaju kormilo i počinju sa razmnožavanjem. Tada kažemo da je naš organizam zahvatila virusna infekcija.

Virusi se prenose preko vazduha, hrane, vode i/ili direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Zato su pravilna lična higijena i zdrave navike u ishrani prve preporuke u prevenciji virusnih infekcija. Dok medikamentozna terapija treba da bude usmerena na simptom.

Simptomi virusnih infekcija variraju u odnosu na deo tela koji je inficiran, vrstu virusa, starost i opšte zdravlje osobe. Najčešći pratilac ovih infekcija je kašalj. Da bismo odabrali dobru terapiju za kašalj prvo moramo da odredimo o kom kašlju je reč.

Lekcija 3. – Prepoznaj svoj kašalj

Kako kašljete, je pitanje na koje nije lako dati odgovor. Kako da prepoznamo vrstu kašlja, u čemu je razlika?

Kašalj može da bude produktivan ili suv, da se javlja samo noću, tokom celog dana ili samo u toku dana.

Suv kašalj prati promuklost, bol i otežano disanje. Ovaj kašalj je nadražajni, iritirajući, često ometa san. Nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva, koje mogu da prouzrokuju skoro svi respiratorni virusi. Suv kašalj je i simptom gripa.

Foto: Promo

Produktivni kašalj se javlja kada su pluća puna sekreta, pa se naše telo trudi da ga izbaci. Iako nam je neprijatno, iskašljavanje je vrlo korisno – tako naš organizam izbacuje nepoželjne materije i brani se od infekcije.

Problem da damo odgovor na pitanje kako kašljemo, otežava činjenica da se kašalj često manifestuje kroz kombinaciju ova dva – u cilju da se izbaci sekret iz disajnih puteva, suvi postepeno prelazi u produktivni. Pa kako onda da odabrati potrebni preparat za kašalj?

Lekcija 4. – Odaberi adekvatan preparat za svoj kašalj

Recept je jedan – izaberite prirodni, biljni preparat koji deluje na svaki tip kašlja.

Višekomponentni biljni preparati uvode se u terapiju kašlja kao prvi izbor i pokazali su se kao uspešno rešenje. Pre svega, treba koristiti one koji su prirodni i bezbedni, kao što je višekomponentni biljni preparat koji sadrži kombinaciju tradicionalnih biljaka beli slez, kamilica, jagorčevina, bosiljak sa medom, i koji može da se koristi kako za smirivanje suvog, tako i za lakše iskašljavanje kod produktivnog kašlja.

Lekcija 5. – Budite oprezni – potražite savet lekara

Ukoliko primetite neke od simptoma kao što su kašalj praćen bolovima u grudima, osećajem „cepanja“, iskašljavanje krvi, ili braonkasto-zelenkastog sekreta, osećaj gušenja i pritiska u grudima, obavezno se javite svom lekaru.

Autor: Pink.rs

#Kašalj

#Zdravlje

'