AKTUELNO

Tokom izolacije veoma je važno da ostanete u kontaktu s porodicom i prijateljima, razgovor je veoma bitan. Zafrkancija takođe, kažu podmorničari - esencijalna!

Ako neko zna šta je izolacija, to su sigurno ovi ljudi. Evo nekoliko njihovih saveta, kako da vam vreme u izolaciji prođe što lakše.

1. Rutina, rutina, rutina...

Rajan Remzi proveo je više od 20 godina u britanskoj mornarici i bio zapovednik nuklearne podmornice "HMS Turbulent". On ističe važnost strukture u dnevnom rasporedu, piše "BuzzFeed".

- Brzo razvijte rutinu i držite je se. To znači da sebi dajete vreme za pauze, dozvolu za opuštanje i da jasno odredite vreme kada ćete se fokusirati na posao - savetuje.

Foto: Unsplash.com

2. Vežbanje

- U podmornicama nema puno mesta za kretanje, ali da biste bili mentalno spremni za sve zadatke, morate biti i fizički spremni i stoga je vežbanje veoma važno - ističe Remzi.

3. Zdrava ishrana

Ričard Kavana bio je operater na radaru u podmornici 12 godina i tvrdi da je zdrava ishrana od esencijalne važnosti, ne samo za fizičko zdravlje.

- Ako jedete nezdravu hranu, pašće vam serotonin i možete da zapadnete u depresiju - objasnio je.S njim se slaže i Tom Herman, koji je u mornarici bio 40 godina i zapovedao je s dve podmornice.

- Tačno određeno vreme za jelo veoma pomaže. Možete da pratite nedelje po svojim dnevnim rutinama. Zbog manjka kretanja, apetit bi mogao da padne, pa je i zbog toga veoma važno da se držite rasporeda obroka - dodao je.

4. Započnite nešto novo

Ron Gordon, koji je služio na podmornicama od 1964. do 1998. godine, ističe i važnost zabave.

- Mnogi su imali razne hobije. Rešavali su puzzle, pravili mamce za ribe, neki su čak i pleli. Na moru je najvažnije da držite mozak aktivnim, a to možete i raznim mozgalicama. 

5. Pričajte i šalite se

Tokom izolacije veoma je važno da ostanete u kontaktu s porodicom i prijateljima, razgovor je jako bitan. Zafrkancija takođe, kažu podmorničari - esencijalna!

- Znali smo da se smejemo jedni drugima do suza. U trenucima kada je stres na visokom nivou, veoma je važno da znate da se nasmejete i na svoj račun. Tako ćete lakše zaboraviti na brigu oko sitnica - ispričao je Kavana.

6. Privatnost

Jedino mesto u podmornici gde možete da budete biti sami, jeste vaša kabina.

- Odredite vreme samo za sebe, kada ćete se malo skloniti od svih ostalih i tada radite šta god vam padne na pamet - savetuje podmorničar Džon Bejli.

#izolacija

#saveti

'