AKTUELNO

Saznajte kada i zašto je potrebno koristiti probiotike u cilju unapređenja zdravlja vašeg stomaka i opšteg zdravlja.

Šta su probiotici?

Probiotici predstavljaju sojeve živih mikroorganizama koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje naše crevne mikrobiote, kao i opšte zdravlje (1). Probiotici mogu da održavaju zdravlje vaših creva sprečavanjem rasta štetnih organizama, ojačavajući barijeru creva i obnavljajući bakterije nakon raznih disbalansa u crevnoj flori usled raznih bolesti ili korišćenja antibiotika.

Probiotici takođe mogu podržati vaš imuni sistem i oralno, kožno i mentalno zdravlje (2).

Neki od živih mikroorganizama u probiotskim suplementima takođe se nalaze u namirnicama koje se prirodno uzgajaju ili fermentiraju, uključujući jogurt, kefir ili kiseli kupus. Ove namirnice utiču na ssnižavanje krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterola i težine (3). 

1. https://nccih.nih.gov/health/probiotics/introduction.htm 

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25922406 

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27998788 

Da li je vreme kada uzimate probiotike uopšte važno?

Pojedini stručnjaci preporučuju uzimanje probiotika na prazan stomak, dok drugi savetuju uzimanje hrane uz probiotik. 

Iako je teško izmeriti održivost bakterija kod ljudi, istraživanja sugerišu da mikroorganizmi soja Saccharomices boulardii opstaju u našem digestivnom sistemu u jednakom broju, bilo da se koriste uz obrok, pre ili posle jela, dakle nema razlike u efikasnosti, bez obzira na vreme ili način uzimanja probiotika (4).

S druge strane, sojevi Lactobacillus i Bifidobacterium najbolje deluju kada se uzimaju 30 minuta pre obroka.

Konzistencija probiotika je važnija od činjenice da li uzimate svoj probiotik sa hranom ili bez nje.

Jedna studija je otkrila da probiotici uzrokuju pozitivne promene u mikrobiomu creva bez obzira da li su uzimani uz obrok ili ne (5).

Sastav vašeg obroka može pomoći dejstvu probiotika

Mikroorganizmi koji se koriste u probioticima su višestruko testirani kako bi se osiguralo da mogu preživeti različita stanja u vašem stomaku i crevima. Ipak, uzimanje probiotika sa određenom hranom može optimizovati njihov efekat.

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22146689 

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5403748/ 

Foto: Unsplash.com

U jednoj studiji, stopa preživljavanja mikroorganizama u probioticima se poboljšala kada je probiotik uzet sa ovsenom kašom ili nisko masnim mlekom, u poređenju sa probiotikom koji je uzet samo sa vodom ili sokom od jabuke (6).

Ovo istraživanje sugeriše da mala količina masti može poboljšati preživljavanje bakterija u vašem probavnom traktu.

Lactobacillus probiotski sojevi takođe mogu bolje preživeti zajedno sa šećerom ili ugljenim hidratima, jer se oslanjaju na glukozu kada su u kiseloj sredini.

Različiti tipovi probiotika

Možete uzimati probiotike u različitim oblicima, uključujući kapsule, pastile, perle, prašak ili kapi. Probiotike takođe možete pronaći u nekoliko namirnica i pića, uključujući neke vrste jogurta, fermentirano mleko, čokoladu ili pojedine napitke.

Većina probiotskih mikroba mora izdržati želudačnu kiselinu i enzime pre kolonizacije u debelom crevu. 

Probiotici u kapsulama, tabletama, kuglicama ili jogurtu imaju tendenciju da prežive vašu želudačnu kiseline bolje od praha, tečnosti ili druge hrane ili pića, bez obzira na to u koje vreme su uzeti. 

Probiotski sojevi Lactobacillus, Bifidobacterium i Enterococci su otporniji na želudačnu kiselinu od ostalih vrsta bakterija (7).

Uzmite u obzir i kvalitet probiotika!

Istraživanja pokazuju da 100 miliona do milijardu probiotskih mikroorganizama mora doći do vašeg creva da biste imali zdravstvene koristi.

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22146689 

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3909163/ 

Foto: Unsplash.com

Obzirom na to da probiotske ćelije mogu “umreti” tokom svog roka trajanja, obavezno kupite visoko kvalitetan proizvod koji garantuje najmanje milijardu živih kultura - često navedenih kao jedinice za formiranje kolonija (CFU).

Da biste održali kvalitet, trebalo bi da koristite svoj probiotik pre roka upotrebe i da ga čuvate u skladu sa uputstvima na etiketi. 

Izaberite pravi probiotik za svoje zdravstveno stanje

Ako imate određeno zdravstveno stanje, možda biste trebali razmotriti korišćenje određenog probiotskog soja. Probiotici koji sadrže Lactobacillus, Bifidobacterium i Saccharomices boulardii poboljšavaju simptome i stanja kod nekih osoba sa opstipacijom, sindromom iritabilnog creva (IBS) i nekoliko vrsta dijareje .

Probiotski sojevi Lactobacillus rhamnosus GG i Saccharomices boulardii mogu umanjiti rizik od antibiotske dijareje (9).

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24912386 

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424311/ 

Neželjeni efekti?

Probiotici obično uopšte ne uzrokuju neželjene efekte kod osoba koje ih koriste.

Ako uzimate probiotik da sprečite neželjene efekte antibiotika, možete se zapitati da li će antibiotik “ubiti” i bakterije u vašem probiotiku? Možete biti bez brige, jer su probiotski sojevi dizajnirani tako pomažu u sprečavanju dijareje i svih drugih neželjnih efekata povezanih sa korišćenjem antibiotika. 

Štaviše, uz antibiotik se obavezno preporučuje i probiotik. Ali, ne i koji. 

BulardiⓇ Probiotik je potpuno prirodan preparat koji eliminiše loše bakterije i njihove toksine iz organizma, a istovremeno reguliše kiselost, obnavlja sluzokožu i pojačava lokalni imunitet u crevima.

Foto: Foto/Abela Pharm

Svojim jedinstvenim mehanizmom delovanja BulardiⓇProbiotik vezuje loše bakterije za sebe i razgrađuje bakterijske toksine pa samim tim potpuno eliminiše uzročnike dijareje iz creva i sprečava njihovo štetno dejstvo.

BulardiⓇProbiotik u rekordnom roku zaustavlja dijareju, normalizuje rad creva, ublažava simptome i skraćuje trajanje već postojeće dijareje!

Jedna ćelija probiotske gljivice u BulardiⓇProbiotik-u ima 10 puta veću površinu nego što je imaju probiotske bakterije, čime vezuje za sebe veći broj štetnih bakterija i virusa, ubrzavajući njihovu eliminaciju iz organizma.

Dosta je probiotika, ali je samo jedan BulardiⓇ !

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#probiotik

'