AKTUELNO

Broj seksualnih partnera može da otkrije da li vam preti ova zloćudna bolest.

Iako je poznato da seks ne donosi samo zadovoljstvo već i pozitivno utiče na naša zdravlje, ispostavilo se da često menjanje partnera može da poveća rizik od nastanka karcinoma.

Stručnjaci su pronašli da starije žene, koje su bile sa najmanje teset partnera tokom celog života, imaju su 91 odsto veće šanse da dobiju rak, za razliku od žena koje su imale seks samo sa jednim muškarcem.

I promiskuitetni muškarci takođe su pod venim rizikom od nastanka ove bolesti - za čak 69 odsto!

Mnoge vrste tumora - poput raka materice, prostate i usne šupljine, povezane su sa polno prenosivim bolestima.

I kod muškaraca i kod žena, veći broj seksualnih partnera je povezan sa povećanim rizikom od nastanak raka - napisala je autorka studije, doktorka Li Smit, u žurnalu Seksualno i reproduktivno zdavlje (BMJ Sexual & Reproductive Health).

Foto: Unsplash.com

Seksualno prenosive infekcije

Određene vrste raka su povezane sa seksualno prenosivim bolestima, a naučnici su otkrili da ljudi koji su imali veći broj seksualnih partnera izloženi su povećanom riziku od nastanka humanog papiloma virusa (HPV), koji se prenosi direktnim kontaktom kože na kožu i može da izazove neke manje poznate oblike tumora.

Takođe, u studiji je pronađena povezanost između broja seksualnih partnera i drugih opasnih oboljenja. Naučnici su otkrili da dve trećine žena koje su imale seks sa više od deset različitih muškaraca imaju veće šanse da obole od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

- Umesto da brinete o svom broju seksualnih partnera, najbolje što možete da učinite da smanjite rizik od raka je da prestanete da pušite, zadržite zdravu težinu i smanjite alkohol - kazala je Nataša Paton, iz organizacije za istraživanje raka "Cancer Research UK"

#Bolest

#Seks

#infekcija

'