AKTUELNO

Karcinom dojke najčešći je maligni tumor kod žena, sa više od 1.600.000 novih slučajeva svake godine širom sveta.

U Srbiji svake godine od raka dojke oboli 4.600, a umre 1.600 žena. I kod nas i u svetu jedna od 8 žena tokom života oboli od raka dojke, od čega je 5-10% slučajeva nasledno.

Rak jajnika je deseti najučestaliji karcinom kod žena, a peti po smrtnosti kada se posmatraju svi karcinomi koji pogađaju žene. Svake godine u svetu se dijagnostikuje više od 250.000 novih slučajeva. U Srbiji svakoga dana od karcinoma jajnika obole dve žene, a jedna umre jer se bolest otkrije tek kada je već znatno uznapredovala. Rak jajnika je u oko 20% slučajeva nasledan.

Nasledni karcinomi dojki i jajnika često se povezuju se sa mutacijama na BRCA1 i BRCA2 genima, koji su zaduženi da blokiraju razvoj karcinoma i koji su uključeni u očuvanje DNK.

Međutim, kada na njima postoje određene mutacije, gube svoju funkciju i ne mogu sprečiti razvoj tumora.

Foto: Promo

Osim BRCA1 i BRCA2 gena postoje i drugi geni povezani s karcinomima dojki, jajnika i endimetrijuma. Analizira svih 18 gena omogućava mnogo pouzdaniju procenu rizika od nastanka bolesti nego kada se testiraju samo BRCA1 i BRCA2 geni.

S druge strane, oko 50% žena s mutacijama na BRCA1 i BRCA2 genima nemaju porodičnu istoriju ovih vrsta karcinoma, pa su zato izložene povećanom riziku od njihovog razvoja.

BRCA+16 GENES je novi test za otkrivanje sklonosti karcinoma dojki kod žena i muškaraca, endometrijuma i jajnika kod žena, kao i za otkrivanje mutacija povezanih sa karcinomima prostate i drugih karcinoma kod oba pola. 

Saznajte više klikom OVDE.

#BRCA

'