AKTUELNO

Bol ili otežana pokretljivost zglobova, otoci, osetljivost na dodir, sve su to tipični simptomi za reumatske promene, koje mogu da se ublaže na prirodni način.

Sa prim. dr Slavicom Rajević, specijalistom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Kliničkom centru Srbije, razgovarali smo o tome na koje se tegobe pacijenti sa reumatskim bolestima najčešće žale i kako im lekari mogu pomoći.

Pacijenti se žale na bolove u kolenima, kukovima, šakama ili kičmi. Reumatskim tegobama mogu biti zahvaćeni svi zglobovi, pokretni i nepokretni, kao i vezivno mišićno tkivo. Iako hladni i vlažni dani nisu uzrok reumatskih bolesti, znatno pogoršavaju teškoće obolelih. Zato se reumatski bolovi najviše javljaju u jesen i zimu.

Simptomi su, dodaje naša sagovornica, veoma karakteristični i izrazito neprijatni. Javljaju se bol i otežana pokretljivost. Od vidljivih promena koje se ređe javljaju, tu su otok i crvenilo, ili modra boja na koži, uz bolnu osetljivost na dodir i pokret. 

Ponekad se javlja bol u leđima, koji može da se širi duž noge. Nekada se bol oseća samo prilikom pokreta, ili kada se menja vreme. Međutim, reumatska oboljenja mogu da budu toliko teška, da izazovu deformisanje zgloba ili kosti, i da pacijent postane skoro nepokretan, navodi dr Slavica Rajević. 

Foto: Promo/Abela Pharm

Promena životnih navika neophodna

Doktorka uvek savetuje promenu životnih navika kako bi se zaustavio progresivni tok bolesti. Lečenje se sprovodi medikamentima i fizikalnom terapijom, a ukoliko tegobe ne prolaze, i hirurškim putem. 

Kako sam pobornik prirodnih medikamenata, svojim pacijentima često preporučujem preparate na bazi Salix Alba. To je prirodna supstanca koja ima protivupalno dejstvo i pomaže kod bolova, naročito kod reumatskih tegoba.

“Salix Alba” je biljka koja se vekovima koristi za ublažavanje reumatskih tegoba, bolova u zglobovima i donjem delu leđa. Naročito je delotvorna jer ima i protivupalno dejstvo. Preradom su iz ove biljke kasnije nastali analgetici, koji se koriste kod brojnih upalnih stanja. 

Pobornik sam prirodnog izvora lekovitih supstanci koje u značajnoj meri mogu poboljšati život pacijentima sa reumom. Zato je moja prva preporuka NOVI Rheuma® Zglobex®, ističe prim. dr Rajević.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: Pink.rs

#Reuma

#Zdravlje

'