AKTUELNO

Ukoliko patite od problema sa cirkulacijom zbog čega vam često otiču noge, boli vas vratni deo kičme i nervozni ste - prva pomoć može da bude jež loptica.

Ovaj terapeutski rekvizit osmišljen je u Danskoj kako bi putem stimulišuće masaže pomogao osobama koje pate od depresije.

Danas, jež loptice koriste mnogobrojni stručnjaci kako bi pomogli pacijentima da se oslobode mišićne napetosti, stresa, ali i sindroma bolnih leđa i teških nogu. Njihova prednost je u tome što mogu jednostavno da se koriste i kod kuće i ne zahtevaju gotovo nikakav napor.

Ove loptice podstiču cirkulaciju u potkožnom tkivu, što u kombinaciji sa mirnim i opuštenim disanjem pomaže u oslobađanju osećaja bola u nogama, vratu i leđima. Zato ako ste od onih kojima su noge na kraju radnog dana otečene usled celodnevnog stajanja ili sedenja, a leđa i vrat ušinuti, predlažemo sledeće vežbe.

Listovi

Jež lopticu najpre postavite ispod lista jedne noge pa je kotrljajte gore-dole minut ili dva. Isto ponovite drugom nogom.

Stopala

Kada ste ubrzali cirkulaciju u listovima jež lopticu postavite ispod sredine stopala i kotrljajte je ukrug po podu nekoliko minuta. Isto ponovite i sa drugim stopalom. Tamo gde osećate bol jače pritisnite stopalom. Zatim jež lopticu pod tabanima pomerajte napred-nazad.

Vrat

Držeći jež lopticu u ruci lagano masirajte vrat najpre sa jedne, pa zatim i sa druge strane. Dok masirate trudite se da se relaksirate pravilnim disanjem, a leđa bi trebalo da budu ispravljena ali bez osećaja napetosti. Masirajte vratni deo nekoliko minuta.

Ruke

Držite jež lopticu između dlanova i pravite kružne pokrete nekoliko minuta. Potom stežite lopticu i opuštajte ruke. Jež lopticom možete da masirate i dlanove spolja.

Spojene noge

Stavite jež lopticu između stopala, a kolena oborite u stranu. Pomerajte lopticu gore-dole između stopala i istovremeno je pritiskajte.

#Zdravlje

'