AKTUELNO

Saznajte kako da na vreme izbacite suvišnu tečnost i toksine iz vašeg organizma.

Nakon sezone slavlja i praznika, da li ste i vi među onima koji su dobili nekoliko kilograma viška? Osećate se tromo, naduto i otečeno? Čak i ako niste preterivali sa unosom hrane, suvišni kilogrami mogu biti rezultat zadržavanja tečnosti u organizmu.

Ako teško skidate kilograme, uprkos tome što nastojite da se hranite uravnoteženo i budete fizički aktivni, jedan od razloga može biti zadržavanje vode. Fizički znaci uključuju otečene zglobove, kao i neobjašnjivo povećanje težine u kratkom vremenskom periodu. Otečene mogu biti i ruke, kao i predeo struka, koji se najsporije „povlači“.

Zadržavanje vode u telu (pa samim tim i višak kilograma) mogu imati različite uzroke. Osobe sa izraženim viškom kilograma imaju tendenciju da zadrže više vode. Interesantno je da ovaj problem imaju čak i osobe koje su na niskokalorijskim dijetama. Razlog je činjenica da premali unos kalorija usporava metabolizam, što za posledicu ima nagomilavanje vode u telu.

Šta izaziva promene u telu?

Hormonalne promene koje se često javljaju u menopauzi (usled pada nivoa ženskog hormona estrogena), policistični jajnici (PCOS), hormonske oscilacije u PMS-u takođe često dovode do zadržavanja vode i nadutosti. I upotreba nekih lekova može dovesti do brzog povećanja težine i zadržavanja vode u organizmu (lekovi poput kortikosteroida, antidepresiva, antipsihotika, antibebi pilula...).

Sve češće se kao uzrok vezivanja viška vode u organizmu navodi i veliki unos prostih šećera i ugljenih hidrata koji se u organizmu pretvaraju u supstance pod nazivom glikogeni – a oni su odgovorni za direktno vezivanje velikih količina tečnosti unutar tela.

Foto: Unsplash.com

Kako izbaciti višak vode iz organizma? 

Preporučuje se smanjen unos soli, koja vezuje vodu u telu, i izbegavanje prerađene hrane. Takođe treba redovan unos 8-12 čaša nezaslađene tečnosti dnevno (voda, čaj). Ishrana treba da se bazira više na više manjih obroka u redovnim intervalima – na svaka 3 do 4 sata, a preporučuje se unos svežeg voća (posebno limuna, pomorandže, mandarine, grejpfruta) i zelenog lisnatog povrća. Preporučljivo je uvesti i neku fizičku aktivnost, makar to bilo i polučasovno kretanje u toku dana.

Mogu pomoći i prirodni proizvodi, na biljnoj bazi, koji podstiču izbacivanje viška vode iz organizma. Veoma delotvornom  pokazala se jedinstvena biljna kombinacija u proizvodu Herbafast detox, koji doprinosi eliminaciji viška vode, eliminaciji toksina i detoksikaciji organizma.

Foto: Promo/Abela Pharm

Kako izbacujemo višak vode iz tela, tako olakšavamo i proces  „topljenja“ masnih naslaga. Eliminacijom viška vode, uz gubitak masnih naslaga, uspešno se može rešavati i problem upornog celulita, koji nije samo estetski, već i zdravstveni problem.

Zadatak nije lak, ali brigu o sebi moramo započeti što je moguće pre.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'