AKTUELNO

Istraživači su analizirali 141 studiju i procenili rizike od pušenja za jednu, zatim za pet ili za 20 popušenih cigareta dnevno.

Novo istraživanje iz Engleske o cigaretama i pušenju pokazuje da samo jedna cigareta dnevno nosi rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara, tako da osobe koje smanje pušenje i nisu u mnogo manjem riziku u odnosu na strastvene pušače od navedenih opasnosti.

Istraživači su analizirali 141 studiju i procenili rizike od pušenja za jednu, zatim za pet ili za 20 popušenih cigareta dnevno.

I jedna cigareta dnevno škodi zdravlju

Rezultati su pokazali da jedna cigareta dnevno umanjuje rizik od razvoja koronarne bolesti i moždanog udara za čak 50% kod osoba koje puše 20 cigareta dnevno. Muškarci sa jednom cigaretom dnevno imaju 48% veći rizik za srčana oboljenjai i 25% veći rizik za moždani udar od nepušača. Žene sa jednom cigaretom dnevno imaju čak 57% veći rizik za srčana oboljenja i 31% veći rizik za moždani udar od žena nepušača.

Nalazi istraživanja pokazuju da kardiovaskularna oboljenja, ne računajući karcinom, predstavljaju najveći zdravstveni rizik za pušače sa oko 48% preuranjenih smrtnih slučajeva. Rezultati mogu biti razočaravajući za sve koji su mislili da jedna cigareta nosi 20 puta manji rizik po zdravlje od cele pakle dnevno. Siguran nivo pušenja za manji rizik od kardiovaskularnih bolesti ne postoji, osim ostavljanja cigareta u potpunosti.

Foto: Pixabay.com

Ako već pušite – smanjite broj cigareta

Međutim, istraživači naglašavaju da bi bilo pogrešno zaključiti da je smanjivanje pušenja beskorisno. Dosadašnja istraživanja pokazala su da niža konsumacija cigareta smanjuje rizik od hroničnih bolesti pluća i raka pluća, što ne treba smatrati nevažnim.

Ovi podaci ne uključuju proizvode na tržištu koji se koriste kao zamena za nikotin ili elektronske cigarete, već samo na standardne cigarete duvanskih industrija.

Na kraju savet po ko zna koji put: „Ne lažite ni sebe ni druge nego ostavite cigarete ako ste već obećali, zbog sebe i zbog svojih najbližih“.

#Zdravlje

#pušenje

'