AKTUELNO

Iako tačan sastojak koji izaziva ove promene nije još otkriven, naučnici preporučuju smanjenje njegove količine u ishrani.

Iako tačan sastojak koji izaziva ove promene nije još otkriven, naučnici preporučuju smanjenje njegove količine u ishrani.

Naime, na Kalifornijskom Univerzitetu Riverside sprovedeno je istraživanje nad miševima, pri čemu je jedna grupa dobijala hranu bogatu sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje.

Rezultati su pokazali da sojino ulje može da izazove dijabetes i gojaznost. Osim toga, može da dovede do genetskih promena u mozgu, koje izazivaju neurološke poremaćaje poput teskobe i autizma, Alchajmerove bolesti i depresije.

Ovo ulje modifiikovalo je ekspresije stotinak različitih gena u području hipotalamusa, te dovelo do različitih upala i negativno uticalo na metabolizam. Obe vrste sojinog ulja imale su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Promenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa šizofrenijom, depresijom i Alchajmerovom bolešću. Najveće posledice pretrpeo je gen zadužen za lučenje hormona oksitocina, koji podstiče zbližavanje s drugima i osećaj euforije. Promene u funkciji tog gena povezuju se s depresijom i autizmom.

#Ulje

#Zdravlje

'