AKTUELNO

Opadanje kose je vrlo neprijatan problem za svakog pojedinca, naročito zato jer ne postoji univerzalno rešenje kako bi se gubljenje vlasi zaustavilo. Međutim, postoji nekoliko razloga zbog kog se javlja ovaj problem i na osnovu toga može da se primeni određena terrapija kako bi se kosa sačuvala.

Kosa se sastoji od 150.000 vlasi, a gubitak više od 100 vlasi dnevno predstavlja ozbiljan problem sa kojim bi ste se trebalo detaljnije pozabaviti. Kako ćete da reagujete u slučaju opadanja kose zavisi od toga šta je uzrok ove pojave.

1. Genetika

Ovaj problem naročito je karakterističan za muškarce. Oni koji imaju bliskog srodnika, ili roditelja koji ima problem sa gubitkom kose, mogu da očekuju da će u jednom trenutku i sami da se suoče sa ćelavošću.

Rešenje da sačuvate svoju kosu nema. Jednostavno, u raspodeli karata dobili ste lošu kombinaciju koja vam donosi loš koren dlake i morate da se pomirite sa tim.

Uprkos svemu, postoji par trikova koje možete da primenite. Ukoliko primetite da gubite kosu, s vremena, na vreme, obrijte glavu. Nakon ovoga nova kosa koja izraste biće jača. Nosite kosu dok dlaka ponovo ne oslabi, pa onda ponovo obrijte glavu. Na taj način možete sprečiti da ćelavost zahvati veći obim glave.

Sa druge strane, možete i redovno brijati glavu što vam može dati muževniji izgled. Brojne studije su potvrdile da muškarci bez kose privlače naročitu pažnju kod ženske populacije.

2. Hormonski poremećaj

Gubitak kose kod žena često je izazavan disbalansom hormona u organizmu. Ovo se naročito javalja za vreme trudnoće, nakon porođaja i tokom menopauze.

Ukoliko primećujete da vam opada veliki broj vlasi sa glave, hitno posetite lekara i uradite neophodne analize.

3. Dijabetes i kožna oboljenja

Kada se pojavi kosa na jastuku nakon spavanja, ili ostaje u ruci tokom tuširanja, obavezno je da proverite šećer, kao i da posetite dermatologa.

Ispitajte detaljno da li postoji neki problem sa vašom kožom što dovodi do gubitka kose. Takođe pregledajte i kožu glave i ustanovite da li je sve u redu.Ukoliko je neki od ovih uzroka problem, terapija kojom lečite osnovnu bolest zaustviće gubitak kose i time ćete se rešiti ovog neprijatnog problema.

#Kosa

#Zdravlje

'