AKTUELNO

Da li ste znali da postoji veza između oblika voća i povrća i organa koje leče? Različite namirnice štite zdravlje različitih organa u telu. Određene namirnice štite upravo one organe na koje liče, a o tome se malo danas zna. Ako malo razmislite, primetićete da se "priroda" verodostojno potrudila kada su u pitanju sličnosti

Šargarepa - oči

Foto: Unsplash.com

Poprečan presek šargarepe liči na ljudsko oko, tj. dužice. Šargarepe su pune vitamina i antioksidansa, kao i beta karotena koji smanjuje šanse od vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Nauka je pokazala da šargarepa podstiče dovod krvi u ovaj organ i unapređuje funkcije očiju.

Orah - mozak

Foto: Unsplash.com

Izgleda kao mozak, a bore i nabori jezgra liče na moždanu koru. Naučno je dokazano da orahpomaže u razvoju funkcija mozga. Sa naučne tačke gledišta, plodovi oraha bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno deluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja našim telom i umom.

Celer - kosti

Duge stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a istovremeno, celer je i koristan za kosti. Celer je odličan izvor silicijuma, koji je deo molekularne strukture koja daje snagu kostima. Pored ove sličnosti, postoji i druga, a to je da kosti imaju 23 odsto natrijuma u sebi, baš kao i celer.

#Orah

#Šargarepa

'