AKTUELNO

Puno je stvari koje vam mogu pomoći da vežbate svoj mozak i održavate ga zdravim, ali nije toliko poznato da i vaša ishrana igra presudnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti.

Nedavno istraživanje pokazalo je da bi specifična ishrana, koja se naziva MIND dijeta, mogla da smanji rizik od ovih bolesti, piše klix.ba.

Ovo su glavni hranljivi elemeti koje treba da uključite u svoju ishranu da biste imali zdrav mozak.

Jagode su voće broj jedan koje treba konzumirati. Ove zdrave bobice bogate su flavonoidima koji su vrlo korisni za naš mozak. Dakle, dodajte borovnice, jagode i brusnice svojim grickalicama i vaš mozak će vam kasnije biti zahvalan.

Zeleno lisnato povrće takođe je jako dobro za naš mozak. Pogotovo spanać, kelj, zelena salata koji dokazano smanjuju stopu starenja mozga.

Foto: Pixabay.com

Umesto prerađenih grickalica i slatkiša, radije jedite sirove ili pečene orašaste plodove, koji su bogati vitaminom E koji pomaže vašem mozgu da funkcioniše. Osim toga zbog zdravih masti, vlakana i antioksidanata pomažu našem celokupnom zdravlju.

Ako znate nekoliko stvari o mediteranskoj ishrani, onda znate da je maslinovo ulje saveznik broj jedan za dobar i zdrav obrok. Lekari savetuju da koristite maslinovo ulje u svojoj ishrani, posebno ekstra devičansko maslinovo ulje, koje deluje kao zaštitnik našeg mozga protiv demencije.

Foto: Pixabay.com

#Alchajmer

#Bolest

#namirnice

'