AKTUELNO

Prema istraživanju Zajedničkog istraživačkog cenatra Evropske komisije, vazduh u zatvorenom prostoru je oko dva puta zagađeniji od onog napolju. Aerozagađenje vazduha u većini gradova u Srbiji svakodnevno dostiže peti stepen, najviši koji meri Agencija za zaštitu životne sredine. A kako je tek u našim kućama?

VAZDUH U KUĆI ZAGAĐENIJI NEGO NAPOLJU

Pitanje je od čega je vazduh u zatvorenom toliko zagađen. Duvanski dim, naime,nije jedini izvor zagađenja. Većina zagađivača spolja ulazi u naše domove. Zloglasne čestice PM 10 I PM 2.5 uvlače se i talože u nameštaju, podovima, zidovima… Tu su i kućni zagađivači koji nastaju od kuvanja, upotrebe sredstava začišćenje, građevinskih materijala, mebla, tepiha, posteljina, dušeka, jastuka…Računari i televizori takođe emituju štetne hemikalije. Grinje i prašina već supoznati alergeni, a tu su i bakterije i virusi.Evropska agencija za zaštitu životne sredine stalno upozorava da je loš kvalitetvazduha u zatvorenom posebno štetan za decu, starije i osobe sakardiovaskularnim i hroničnim respiratornim bolestima, kao što je astma.

Foto: Promo/Zepter Group

ZAGAĐENJE IZAZIVA INFARKT, ŠLOG, PA I GOJAZNOST!

Zagađenje vazduha u zatvorenim prostorima je osmi najvažniji faktor rizika zarazvoj bolesti pluća i srca i krvnih sudova sa stopom smrtnosti od 1,5–2 miliona ljudi širom sveta.U Srbiji je vazduh krivac za 5.400 preuranjenih smrtnih slučajeva, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Isti izvor tvrdi da čestice PM 2.5 I PM10 izazivaju šlog,infarkt i rak pluća, ali ne samo to. Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu loše utiče na kognitivne sposobnosti, povećava rizik od gojaznosti, metaboličkihporemećaja, dijabetesa, prevremenog porođaja, zastoja razvoja fetusa. Takođe, usporava razvoj psihomotornih sposobnosti i inteligencije kod dece.

Foto: Promo

REŠENJE JE KVALITETAN PREČIŠĆIVAČ

Za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru Evropska agencija preporučuje pouzdanu ventilaciju, zamenu grejnog tela na drva i upotrebu kvalitetnih prečišćivača vazduha, čiji filteri mogu da eliminišu najsitnije i najopasnije čestice PM2.5. Zepterov prečišćivač vazduha TherapyAir iOn je najbolji na svetu po oceni nemačkih stručnjaka (Experten Testen).

Ovo je drugi put da isti eksperti ovako procenjuju TAI – prvi put 2016, a drugi ovog oktobra. TherapyAir iOn je, izmeđuostalog, testiran i na Poljoprivrednom fakultetu u Tokiju. Ima hi-tech petostepeni sistem najsavremenijih filtera. Efikasno eliminiše 99,9 odsto zagađivača iz vazduha, a to su:

- Svi toksični gasovi, uključujući pm2.5 i pm10 čestice i ugljenmonoksid

- Organski alergeni iz vazduha – ambrozija, kućna prašina, grinje...

- Virusi, bakterije, mikrobi, buđ

- Ljudska i životinjska dlaka

- Duvanski dim

- Sva isparenja od kuvanja, grejanja, boja I lakova

- Neprijatne mirise

#prečišćivač vazduha

'