AKTUELNO

Donosimo niz najpopularnijih mitova o lepoti koji se već dugo prenose sa kolena na koleno i nikako da se iskorene!

Kada je reč o lepoti, mnogi su ubeđeni u istinitost nekih tvrdnji za koje ne postoji naučna potkrepljenost. Brojna su verovanja, posebno među ženama, koja nisu utemeljena i koja su zapravo - netačna.

Milica Živanović iz frizersko-kozmetičkog salona "Exim" u Beogradu otkrila je koje su najveće zablude o lepoti, zablude za koje smo godinama verovali da su istinite.

Izlivanje noktiju je štetno za trudnice

Sigurno ste čuli da izlivanje noktiju treba da izbegavaju trudnice, prvenstveno zbog UV lampi čija je svetlost navodno opasna i može uticati na zdravlje ploda.

Ipak, kako za Pink.rs kaže Živanovićeva, UV svetlost iz lampe ne šteti, budući da stomak nije izložen nikakvom zračenju niti zraci prodiru u organizam tokom sušenja gela. 

Foto: Pixabay.com

Što češće kratimo kosu ona brže raste 

Zabluda je reći da kosa raste brže zato što je kratimo, jer kosa raste iz korena i šišanjem ne podstičemo njen rast već samo osvežavamo krajeve koji su procvetali i koji se krzaju ako se ne šišaju. Iskrzali krajevi inače odaju vizuelni efekat da kosa i ne raste.

Naime, kosa raste u proseku oko 1,5 cm mesečno, ali kada su krajevi oštećeni i suvi, to se ne može videti, a ne može se postići ni neka dužina. Kada je kosa zdrava i kada joj uklonimo sve oštećene krajeve, ona izgleda lepše, svežije i - duže.

Foto: Pink.rs

Čupanje sedih dlaka ubrzava njihov rast

Nije tačno da čupanjem sedih možemo da izazovemo pojačan rast istih. Svaka dlaka ima svoj koren i čupanjem jedne dlake ne mozemo podstaći drugu dlaku da osedi, tvrdi Živanovićeva. 

Posledica brijanja - deblje dlake

Nije tačno da se češćim brijanjem dlaka ojacava, već postaje pri korenu deblja, a pri kraju se tanji. Kada se dlaka obrije ona izgleda oštrije i deblje, ali samo zbog sasecanja i debljine pri korenu. Kada bismo pustili dlake posle brijanja, kaže Živanovićeva, one bi se vratile u normalu.

Foto: Pixabay.com

Kosa može sama da se čisti

Postoji verovanje da prljava kosa posle određenog vremena (tačnije posle oko mesec dana od poslednjeg pranja) počinje sama da se čisti. Ni ovo nije tačno, tvrdi Živanovićeva.

Čestim pranjem kose mi ukljanjamo prirodno ulje koje oblaže samo teme, a koje proizvode lojne žlezde pri korenu dlake, koje se više ativiraju ako ih češće tretiramo šamponom. Kada ne bismo prali kosu neko vreme lojne žlezde bi se smanjile i proizvodile manje ulja, pa bi samim tim kosa bila manje masna, ali ne bi bila čista. 

Što je kosa češće masna - to je zdravija

Nije tačno da je masna kosa zdravija, tvrdi Živanovićeva. Zapravo je masna kosa jako čest problem koji može izazvati poremećaj u lučenju lojnih žlezda. Ovaj poremećaj utiče na isušivanje kose i njeno slabljenje, izaziva pucanje krajeva, usporava rast, izaziva opadanje...

Foto: Pixabay.com

Opadanje se može javiti kao posledica jačeg lučenja masnoće, čime može doći do začepljenja kanala. Samim tim koren dlake slabi i smanjuje se hranjenje cele dlake.

Autor: I.P.

#Kosa

#Lepota

#Zablude

'