AKTUELNO

Saznajte kako da na zdrav i pravilan način uklonite toksine i suvišnu tečnost iz vašeg tela!

Na početku odmah da vas pitamo, šta je za vas zdrav detox? Koja vam je prva asocijacija kada čujete reč detox? Smuti, čajevi od prirodnog bilja, posebni režimi ishrane…? Možemo reći da niko od vas ne greši, zdrav detox tela se može zaista uraditi na više načina. Međutim, da li znate da i naše telo ima svoj, super efikasan sistem detoksikacije i pre uvođenja nekog posebnog režima ishrane, važnije je razumeti kako poboljšati ovaj prirodni proces detoksikacije.

Detoksikacija počinje u jetri, ali bubrezi, pluća, limfa, koža i creva takođe igraju veoma važnu ulogu. Zdravo telo se svakodnevno prirodno detoksira.

Određena hrana, zagađenje vazduha, pušenje, alkohol i lekovi mogu da nadvladaju ovaj proces. Kao rezultat toga, jetra postaje usporena, metabolizam se usporava i počinjemo da osećamo umor, za nas počinju da se “lepe” kilogrami, zadržavamo tečnost i često osetimo nadimanje. ,,Toksično preopterećenje takođe može dovesti do intolerancije na hranu, kožnih problema, moždane magle i određenih infekcija. Hrana koju jedemo i zdrave životne navike su ključni za nesmetani rad ovog našeg detox sistema.,,Evo nekoliko jednostavnih zdravih detox predloga za održavanje tela u balansu:

• Birajte organsku hranu kad god to možete, naročito sveže povrće i voće. Neorganski proizvodi mogu sadržati čak 170 različitih pesticida koji su izuzetno štetni po glavne organe. Da bismo pomogli našem organizmu da izvrši zdrav detox prirodnim putem, moramo smanjiti onu hranu koja povećava toksično opterećenje – šećer, sokove, trans masti, gluten, mlečnu i prerađenu hranu, ugljene hidrate, kafu, alkohol i zasićene masti.

Foto: Unsplash.com

• Uključite protivupalnu hranu kao što su bademi, orasi, lanene i chia semenke (bogate omega 3- masnim kiselinama), lisnato zelje, gljive shiitake, rotkvice, celer, cimet, bobice, đumbir, kurkumu i beli luk. Pasulj i integralne žitarice odličan su izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, kao i raznih aminokiselina. Pored toga, pomažu samom procesu izlučivanja i eliminaciji štetnih materija iz organizma.

• Nahranite jetru svežim biljem fermentiranom hranom, zelenim jabukama, jabukovim sirćetom, lisnatim zelenilom, zelenim čajem i sokom od svežeg limuna.

• Jedite umerenije. To je jedan od najboljih načina prirodnog detoxa. Jednostavno, smanjite svoje porcije.

• Provedite vreme na otvorenom oko drveća i vode. Omogućite kiseoniku da potpunije cirkuliše kroz sistem. Pretvorite stres u pozitivne emocije i energiju. Prijaće vam, a vaše telo će vam se zahvaliti.

Foto: Unsplash.com

• Koristite mlak vlažni peškir da pročišćavate kožu i uklonite toksine, povećate cirkulaciju i podstaknete metabolizam. Naša koža može ukloniti teške metale poput arsena, olova i žive kroz znojenje. Pronađite načine za povećanje pespiracije. Razmislite o tome da uvedete redovne posete sauni.

• Pijte do 2 litre vode dnevno. Možete uključiti i biljne čajeve kao deo svog redovnog unosa tečnosti.

• Smanjite sredstva za čišćenje domaćinstva i sredstva za ličnu higijenu na bazi hemijskih proizvoda – obratite pažnju na šampone, proizvode za negu kože, dezodoranse i paste za zube. Pronađite prirodne alternative.

• Naspavajte se kako biste prirodno detoksirali sve toksične nusprodukte koji su se nagomilali tokom dana. Redovan san je važan, ne samo za detox, već za dobrobit sveukupnog zdravlja.

• Vežbajte svakodnevno kako biste smanjili upalu, podržali proces detoksikacije i zaštitili se od bolesti. Uključite istezanje jer je to jedan od najboljih načina detoksikacije tela.

Zdrav detox možete uraditi i pomoću prirodnog preparata Herbafast detox!

Foto: Promo/Abela Pharm

Herbafast detox sadrži:

• Rastavić- koji doprinosi normalnoj holerezi i prečišćavanju organizma, normalnoj funkciji prostate, bubrega i urinarnog trakta i normalnom protoku mokraće. ,, • Java čaj- koji ima purgativna i diuretična svojstva, doprinosi prirodnom mehanizmu prečišćavanja organizma i eliminaciji toksina.  ,,• Brezu- koja doprinosi zdravlju donjeg urinarnog trakta, utiče na digestiju i promoviše detoksikaciju organizma.  ,,• Kleku- antioksidans koji štiti ćelije od oksidativnog stresa, doprinosi digestivnom zdravlju, zdravlju bubrega, renalnoj eliminaciji, kao i prirodnom mehanizmu prečišćavanja organizma i eliminaciji toksina. ,,Više o Herbafast detoxu i zdravoj detoksikaciji možete pročitati više upravo OVDE

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#detoks

'