AKTUELNO

Doktor Ljupčo Mangovski kaže da se često dešava da terapija koja je odgovarala tokom leta, nema istu efikasnost kada nastupi zahlađenje.

POVIŠEN krvni pritisak uprkos uzimanju redovne terapije, česta je pojava tokom jeseni, pa bi se u ovom periodu, ukoliko "skokovi" traju duže od nekoliko dana, trebalo posavetovati sa kardiologom oko eventualnih izmena terapije.

Doktor Ljupčo Mangovski, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kaže za "Novosti" da se često dešava da terapija koja je odgovarala tokom leta, nema istu efikasnost kada nastupi zahlađenje.

- To je često posledica hladnijeg vremena i "jače" ishrane tokom jeseni - kaže dr Ljupčo Mangovski. - Ipak, nije potrebno odlaziti kod kardiologa čim jedan dan dođe do blago povišenih vrednosti krvnog pritiska. Najpre treba da se pokuša sa promenom ishrane, fizičkom aktivnošću, redovnim snom i što je najvažnije, smanjenjem stresa.

Pacijent može uz odobrenje kardiologa, određenim danima da blago poveća terapiju za pritisak.

- Doza leka koja je iznosila dva ili tri miligrama, u određenim slučajevima može da se poveća na otprilike pet miligrama - kaže dr Mangovski. - Precizna količina zavisi od vrste leka i dogovora sa lekarom.

Ukoliko, ipak, povišene vrednosti pritiska traju duže od sedam dana, potrebna je kontrola kardiologa i eventualne izmena terapije. Kako bi dopuna terapije bila što efikasnija, pacijent bi trebalo redovno da beleži vrednosti pritiska tokom 10 dana.

- Pre bilo kakvog uzimanja terapije, ujutru i uveče treba izmeriti vrednosti pritiska, zatim te podatke dostaviti kardilogu - kaže naš sagovornik. - Takva evidencija može da pomogne u donošenju prave odluke o terapiji.

Prilikom određivanja lekova, treba uzeti u obzir gornji i donji pritisak, ali i puls. Sva tri faktora mogu da se regulišu jednim lekom i važna su za određivanje terapije.

#Zdravlje

#krvni pritisak

'