AKTUELNO

Naučite kako se oslobodite bola u mišićima i nakupljanja mlečne kiseline u njima nakon vežbanja.

Kao što smo već naučili, mlečna kiselina spada u grupu alfa hidroksilnih kiselina, i nastaje pri kontrakciji mišića i većim fizičkim naporima i/ili intenzivnog vežbanja. Usled nakupljanja ove kiseline u mišićima može doći do i do izuzetno jakog bola. Kada se u vašim mišićima nakuplja mlečna kiselina, ona može učiniti da se mišići osećaju umorno ili pod laganom upalom. Ostali simptomi mogu da uključuju:

• mučninu• povraćanje• slabost• bol i grčeve u mišićima• peckanje u mišićima• brzo ili plitko disanje• kratak dah• ukočenost

Ako su vaši simptomi jaki ili trajni, to može biti znak laktacidoze, stanja preteranog stvaranja laktata, smanjene razgradnje ili kombinacije ova dva stanja. Ako posumnjate na laktacidozu, obratite se vašem lekaru.

Kako da sprečite stvaranje i nakupljanje mlečne kiseline u vašim mišićima?

1. Trenirajte umereno u početku i postepeno pojačavajte trening

Ne preterujte kada pokrećete novu rutinu vežbanja ili dodajete izmene postojećoj. Postepeno povećavajte intenzitet i trajanje vašeg programa vežbanja tokom određenog perioda. To omogućava vašem telu da se navikne na vežbanje dok ne steknete potrebnu snagu i izdržljivost.

Treniranje tela da vežba jačim intenzitetom pomaže u održavanju pravilnog nivoa mlečne kiseline, ali za razvoj forme je potrebno određeno vreme.

Budite dosledni u vašem pristupu vežbanju i strpljivi dok očekujete rezultate. Na kraju će vaše telo moći da se izbori sa napornijim vežbanjem sa više energije i manje nelagodnosti podižući svoj “laktatni prag”.

Foto: Unsplash

2. Uspostavite ravnotežu

Kombinujte pravce i tehnike vežbanja što je više moguće, uključujući naizmenično aerobne i anaerobne vežbe.

Primenite vežbe hodanja, trčanja i plivanja, sa kraćim intenzitetom dizanja tegova, skakanjem ili trčanjem. To daje vašem telu šansu da se prilagodi različitim vrstama vežbanja i pomaže da se smanji rizik od povreda i prekomernog nakupljanja mlečne kiseline u vašim mišićima.

3. Jedite pre vežbanja

Sledite izbalansiranu ishranu koja uključuje sveže namirnice poput povrća i voća, nemasno meso i integralne žitarice, posebno u vreme kada vježbate. Važno je da u jelovnik uključite hranu koja sadrži kompleks vitamine B, kalijum i masne kiseline.

Konzumiranje zdravog obroka pre vežbanja može da pomogne u sprečavanju bolova u mišićima povećanjem nivoa energije. Pokušajte jesti složene ugljene hidrate poput pasulja, povrća ili žitarica nekoliko sati pre vežbanja. Ili popijte sok od sveže ceđenog voća, trideset minuta do sat vremena pre vežbanja.

Foto: Unsplash

Ne zaboravite da i nakon treninga praktikujete zdrave zalogaje. Izaberite grickalice sa zdravim proteinima i mastima, kao što su piletina, tvrdo kuvano jaje ili avokado.

Nakupljanje mlečne kiseline u vašim mišićima može uzrokovati umor i bolove, kao način zaštite vašeg tela. Ovo vam može biti podsetnik da usporite sa treningom i pružite vašem telu odgovarajući odmor i relaksaciju.

Posle treninga, naročito ako imate jake bolove, preporuka za vas je ZGLOBEX® sprej sa magnezijumom.

ZGLOBEX® sprej sa magnezijumom deluje tako što sprečava stvaranje supstanci koje izazivaju zapaljenje. Pruža osećaj hlađenja nakon nanošenja. Terapija hlađenjem pokazana je i priznata od strane fizioterapeuta, sportskih terapeuta i zdravstvenih radnika.

Foto: Promo/Abela Pharm

Može se primenjivati na sve delove tela sa neoštećenom kožom- skočni zglob, koleno, kuk, lakat, ručni zglob, kao i na mišiće.

Na svu sreću, većina akutnih i hroničnih sportskih povreda se uspešno može rešiti ili držati pod kontrolom. ZGLOBEX® sprej sa magnezijumom je efikasan kod smanjenja sportskih bolova i dovodi do olakšanja simptoma neposredno nakon primene.

Efekat ZGLOBEX® spreja je uglavnom simptomatski. Međutim, ukoliko se primeni u roku od par sati nakon povrede, ZGLOBEX® sprej sa magnezijumom ograničava širenje otoka i bola i svodi povredu na najmanju moguću meru.

#zglobovi

'