AKTUELNO

Svetsku javnost potresla je vest da je četiri dana nakon nokauta koji je zadobio u ringu, preminuo američki bokser Patrik Dej u 27. godini.

Dej je pao u 10. rundi meča usled jakih udaraca koje je zadobio, a njegovo telo u besvesnom stanju odvezeno je u bolnicu gde su mu se lekari četiri dana boroli za život. Nažalost, neuspešno. Povrede mozga su bile toliko teške da mu nije bilo pomoći.

Kako znati da li će nas jedan sasvim bezazlen pad ili udarac u glavu koštati života? Koji su to znaci da smo pretrpeli ozbiljne unutrašnje povrede zbog kojih odmah moramo potražiti pomoć lekara, čak i kad ne osećamo simptome?

U Patrikovom slučaju, gubitak svesti je bila indikator da se radi o teškoj povredi, a statistike van ringa, nikako nam ne idu na ruku. One kažu da je povreda glave, više od bilo kog drugog neurološkog oštećenja, uzrok smrtnosti kod osoba starosne dobi ispod 50 godina. Gotovo polovina ljudi s teškom povredom glave umire, a nekad čak i ne moramo da znamo da naš mozak trpi. Mozak može biti oštećen čak i kada lobanja nije probijena.

Ukoliko ste pretrpeli udarac u glavu, ovo su simptomi na koje morate da obratite pažnju:

- kratkoročan gubitak svesti

- bledilo

- hladan znoj

- mučnina

- vrtoglavica

- glavobolja

- izrazit otok i natečenost na području udarca

Osim u slučajevima kada je došlo do teškog oštećenja glave i mozga, većina pacijenata se otpušta na kućno lečenje uz napomenu za strogo mirovanje.

Kod jačih udaraca može doći i do unutrašnjeg krvarenja koje je vrlo opasno. Osećaj kod unutrašnjeg krvarenja je vrlo sličan osećaju "da vam nešto raste unutar lobanje". Kako se lobanja ne može proširiti, povećava se pritisak unutra nje koji može da ošteti i uništi moždano tkivo. Kod pojave ovakvih simptoma potrebno je odmah posetiti Urgentni centar kako bi se uradio skener glave ili MR ili RTG, u zavisnosti od procene lekara.

Kada potražiti pomoć lekara?

Uvek. Bilo da ste vi ili vaš adete pretrpeli udarac u glavu, obratite se lekaru za pomoć. Bilo da je reč o blagoj, umerenoj, ili teškoj povredi, ne oklevajte da se zatražite stručno mišljenje. I one najblaže povrede mogu se iskomplikovati u teže i ozbiljnije i zahtevaju brzu reakciju i tačnu dijagnozu.

#Glavobolja

#Lekar

'