AKTUELNO

Saznajte kako sve možete podići rezerve kalcijuma u svom telu, i šta je sve važno za to.

Kada pomislimo na kalcijum, prvo što nam padne na pamet jesu mleko i mlečni proizvodi. To zaista i jeste prava asocijacija, jer su ove namirnice svakako bogate datim mineralom. Kako je sve više ljudi koji su intolerantni na mlečni šećer laktozu, možemo se zapitati da li je to i jedini izvor ovog bitnog sastojka našeg tela?

Odgovor je - NE! Zapravo, na našoj planeti postoji dosta biljaka koje su odličan izvor ovog minerala, kao što su brokoli, suve smokve, suncokret, čia seme, beli pasulj.

Treba naglasiti i to da je iskoristljivost i podnošljivost kalcijuma iz njih jako dobra. Čak neki od njih imaju i do sedam puta veću koncentraciju kalcijuma od mleka. Jedan od njih je i- susam.

Susam (sesamum indicum) je jedna od najstarijih biljaka na svetu koja se uzgaja zbog svog semena, a potiče iz tropske Azije i južne Afrike. Susam je jednogodišnja biljka koja za 3 do 5 meseci dostigne visinu do 2 metra. Još uvek je jedna od nezaobilaznih namirnica u ljudskoj ishrani na Srednjem Istoku i Istočnoj Evropi, a gajenje susama se spominje još davne 1550. godine pre nove ere.

Susam je pre svega dobar izvor vitamina B grupe, i to vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9, holina, vitamina E, koji je moćan antioksidans, kao i kalcijuma. Semenke ove biljke sadrže oko 50-60% ulja, gde preovladavaju nezasićene masne kiseline – oleinska i linolna. On je izuzetno bogat i gvožđem, pa je dovoljno uneti oko 100 g ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba za ovim elementom.

Foto: Unsplash

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u našem organizmu i utiče na mnoge procese tokom čitavog zivota. U detinjstvu je jako bitan za rast i razvoj skeletnog sistema kod dece i održavanja normalne funkcije i građe kostiju kod odraslih. Takođe je važan i u prenošenju impulsa i aktivaciji enzima. 99% kalcijuma u organizmu, u kostima i zubima, vezano je u obliku hidroksiapatita. Kada u krvi postoji deficit kalcijuma, on se razgrađuje iz kostiju i oslobađa u krv.

Za normalno održavanje građe funkcije kostiju, pored unosa kalcijuma važan je i nivo vitamina K2 i vitamina D3 u organizmu. Vitamin D3 je neophodan za resorpciju kalcijuma, a vitamin K2 za ugradnju kalcijuma u kosti. Iz tog razloga je preporuka ovaj “ neophodni trojac” odražavati u organizmu na fiziološkom nivou.

Vitamine K2 i D3 možemo unositi suplementima, naročito preparate sa aktivnim oblikom vitamina K2 (MK-7). Nadoknada nedostatka kalcijuma suplementima obično nanosi više štete nego koristi, i stoga je preporuka da nadoknadu kalcijuma izvršimo putem ishrane.

Putem dobro odabrane hrane ćete sebi obezbediti zdrave i sasvim dovoljne količine kalcijuma, kao i ostalih hranljivih materija, bez straha od hipokalcemije, hiperkalcemije, neželjenih efekata i bolesti, pa će vam uz vitamin K i vitamin D i zdravlje kostiju biti na zavidnom nivou.

A, ako se pitate kako da dopunite svoje rezerve vitamina K i vitamina D u svom telu, imamo pravo rešenje za vas.

Herbiko® K2D3 predstavlja optimalnu kombinaciju nutrijenata za pravilnu mineralizaciju kostiju i očuvanje integriteta koštanog sistema koja istovremeno štiti zglobove od štetnih efekata kalcijuma.

Herbiko®K2D3 povećava resorpciju kalcijuma iz hrane i omogućava njegovo pravilno iskorišćavanje. Na taj način, K2D3 omogućava da više kalcijuma bude na raspolaganju kostima, povećava ugradnju kalcijuma u kost i sprečava dugoročno opasne kalcifikacije zglobova i različitih organa.

Foto: Promo/Abelapharm

Redovna primena preparata Herbiko® K2D3 sprečava taloženje kalcijuma u zglobnoj hrskavici i formiranje abnormalnih koštanih izraslina. Na taj način smanjuje bol i vraća pokretljivost zglobovima.

Preparat Herbiko® K2D3 sadrži optimalne doze vitamina K2 i vitamina D3 koji deluju sinergistički na zdravlje koštano-zglobnog sistema: kosti čini zdravim i jakim, a zglobovima vraća pokretljivost.

Uzimanje Herbiko® K2D3 preporučuje se:

• kod osteopenije, za prevenciju osteoporoze i kao dodatak terapiji osteoporoze,• za sprečavanje nastanka i ubrzavanje zarastanja preloma,• kod osoba koje uzimaju suplemente kalcijuma,• kod osoba sa bolovima u zglobovima,• kod osoba na terapiji kortikosteroidima i lekovima za epilepsiju

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'