AKTUELNO

Bol u grlu, kašalj, kijavica, curenje iz nosa, glavobolje, temperatura... ovi simptomi prehlade i gripa najčešće se javljaju u hladnijim danima, a evo šta možete da preduzmete kako biste ove jeseni ostali zdravi

Pevajte dok perete ruke

Zvuči šašavo, ali evo zašto je to dobra fora – nije dovoljno da samo postavite ruke pod vodu, već treba temeljno da ih perete barem 20 sekundi, a to vreme će vam brže proći ako usput pevušite.

Kao što znate, virusne infekcije možete da "pokupite" sa kvaka i ručki koje dodirujete tokom dana, zato je jako važno da redovno perete ruke. I ne zaboravite da istrljate i nadlanicu i predeo između prstiju!

Ne dodirujte lice

Izbegavajte da dodirujete lice jer virusi mogu da uđu u telo kroz usta, oči, nos. Ako grickate nokte, sada je pravo vreme da prestanete jer sa noktiju i ruku lako možete da unesete infekciju u telo.

Perite veš na višoj temperaturi

Virusi mogu da prežive na hladnim površinama, ali i na materijalima od kojih se pravi odeća. Ako neko od vaših ukućana ima grip ili prehladu, operite odeću, peškire, posteljni na temperaturi od najmanje 60 stepeni, kako biste uništili sve mikrobe.

#Zdravlje

'