AKTUELNO

Deo je mnogih gurmanskih specijaliteta zahvaljujući finoći ukusa, a nosi titulu jedne od najzdravijih namirnica zahvaljujući činjenici da se lako vari i da je nutritivno veoma bogata.

Neodoljivi plodovi bundeve veselih i živih boja pravo su osveženje u tmurnim jesenjim danima. Nekada davno bundeva je pomagala Indijancima da izdrže dugu i hladnu zimu, a kada ju je u Evropu doneo Kolumbo, prvobitno je služila kao hrana za stoku.

Danas je deo mnogih vrhunskih specijaliteta zahvaljujući finoći ukusa, te činjenici da se lako vari i da je nutritivno veoma bogata namirnica. Štaviše, ovo voće/povrće (botanički voće, narodski povrće) nosi titulu jedne od najzdravijih namirnica na svetu.

Za dobar rad bubrega

Plod sadrži 90 odsto vode, ali mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da smršaju. Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe - B1, B2, B3, B6, ali i nijacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata.

Bundeva se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike. Mogu da je jedu i dijabetičari pod uslovom da je ne zaslađuju, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. Ko ima psorijazu, bundevu treba da jede svaki dan dok je ima na pijaci, kuvanu, pečenu u rerni ili kao sok.

Takođe, sok se preporučuje i za dobar rad bubrega i kardiovaskularnog sistema, za dobro varenje i raspoloženje.

Kod bolnih proširenih vena bundeva takođe može da pomogne. Dovoljno je da se sveže rendana bundeva stavi kao oblog na bolna mesta i drži što duže.

Zanimljivo je da su korejski naučnici otkrili da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama, uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.

Ali bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda, koji može biti težak i više od deset kilograma, već i zbog uljevitih semenki, od kojih se pravi karakteristično ulje, koje čuva sve korisne sastojke semenki, a zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu jelima.

Ulje je bogato omega-3 i omega-6 esencijalnim masnim kiselinama, koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože, kao i bolju funkciju mozga.

#Bundeva

'