AKTUELNO

Naučite da upravljate vašim bolom i simptomima bola u zavisnosti od cirkadijalnog ritma.

Bol ne kontrolišu samo spoljni faktori, poput povreda ili prekomernog rada. Istraživanja (1)  pokazuju da osetljivost na bol i stanja bola prate 24-časovni ili cirkadijalni ritam.
Čitavo telo ima cirkadijalni ritam, koji je podešen ciklusom dana i noći, zajedno sa drugim faktorima. Ali pojedinačne ćelije, uključujući neurone, mogu imati svoj cirkadijalni ritam - i one mogu ili ne moraju biti u sinhronizaciji sa telom.

Modeliranje ritma boli
Osećaj boli uključuje mnoge komponente - receptore za bol u koži i drugim delovima tela koji registruju početni nadražaj, neurone koji procesuiraju ove signale, i mozak koji tumači signale.
U cilju boljeg razumevanja kako doživljavamo bol, grupa istraživača sa Univerziteta u Mičigenu i sa Njujorškog univerziteta razvila je matematički model kako se procesuiraju signali bola u kičmenoj moždini. Studija je objavljena u PLOS Computational Biology.

Ono što je jedinstveno u njihovom pristupu je to što istraživači u svom modelu uključuju više misaonih škola - teoriju bola, molekularne cirkadijalne mehanizme i podatke o ponašanju osetljivosti na bol, i pokušavaju da naprave sinergiju istih. ,
U teoriji kontrole bola, signali za bol koji putuju duž određenih nervnih vlakana su inhibirani drugim nervnim vlaknima. Ovo sprečava neurone koji šalju mozak signalima da stalno pucaju. Kada bolni nadražaj dostigne određeni nivo, on nadjačava inhibiciju i „kapija“ se otvara. Ovo aktivira neurone koji idu do mozga - stvarajući bol.
,
,Neuropatski bol nastaje procesom koji uključuje vezu mozga, kičmene moždine ili nervnih vlakana. Može se javiti u obliku peckanja, bola poput električnog udara ili bola u vidu pucketanja. U tim slučajevima, čak i neplanski stimulus poput obuvanja čarapa može prouzrokovati jake bolove.

Foto: Unsplash

Lečenje bola praćenjem dnevnog ritma,
Ovo istraživanje ukazuje put ka drugačijem načinu lečenja bola, onom koji govori o vremenskim, tj. dnevnim fluktuacijama bola.,
Pojam poznat pod imenom hronoterapija je "najlakši način upotrebe cirkadijalnih ritmova u našu korist." Ova vremenska osetljivost bola značajno i utiče na vreme kada se uzimaju preparati protiv bolova, tako da može doći do prilagođavanja terapija učestalošću i vremenu javljanja bola. Promenom vremena terapije tako možete imati veći efekat na ishod. ,
U najnovijim savremenim terapijama bola se koriste i potpuno prirodni preparati.
EXEDOL® kapsule predstavljaju superiorni bioaktivni kompleks sa najboljom resorpcijom i iskoristljivošću koji više nego ikad doprinosi saniranju bola u mišićno-koštanim i zglobnim strukturama, kao i nadogradnji hrskavice, njenoj elastičnosti i obnavljanju.,
U borbi protiv bola i raznih stanja poput osteoartritisa EXEDOL® kapsule su:
• pametan izbor - zbog svog sastava (hondroitin + glukozamin + S-adenozil metionin + kompleks vitamina i minerala) efikasno smanjuju simptome bola.
• bezbedan izbor – jer su na bazi hondroitin-sulfata koji nije životinjskog porekla, imaju 43% veću iskoristljivost u odnosu na ostale, koji su životinjskog porekla. Zbog toga sa manjom koncentracijom, ne opterećujemo želudac i creva velikim dozama a sa Exedol® kapsulama imamo istu/bolju efikasnost.

Foto: Promo/Abelapharm

(1)https://www.researchgate.net/publication/319388623_The_Modulation_of_Pain_by_Circadian_and_Sleep-Dependent_Processes_A_Review_of_the_Experimental_Evidence (2)https://journals.plos.org/ploscompbiol/article?id=10.1371/journal.pcbi.1007106

Autor: Pink.rs

#Bol

#Zdravlje

'