AKTUELNO

Ko se danas nije obukao slojevito verovatno se smrzao posle nekoliko minuta provedenih napolju.

Sa jučerašnjih 30 stepeni temperatura je pala na 15. Ovi vremenski uslovi utiču na zdravlje ljudi, a najviše problema mogu da imaju kardiovaskularni bolesnici.

Kada dođe do naglog zahlađenja, krvni sudovi se grče i probleme mogu imati osobe koje boluju od angine pektoris. Kod njih se u tim situacijama javljaju bolovi u grudima. Prvi korak ka sprečavanju ozbiljnijih zdravstvenih problema je prevencija. Savetuje se redovna provera krvnog pritiska i adekvatno oblačenje.

Mnogi se nisu propisno obukli, pa su krenuli na posao u laganoj odeći,a da pre toga nisu ni pogledali koliko je temperatura zapravo pala.

Ukoliko ste se i vi lagano obuklli danas i navukli hladnoću na poslu evo šta treba da uradite da biste se zagrejali.

- Prvo što će vas zagrejati kada dođete kući je topla kupka ili tuširanje. Topla voda u trenutku podiže temperaturu tela i odmah ćete osetiti olakšanje.

- Ukoliko imate nekih obaveza onda je to dobra vest jer ako ste u pokretu i nešto radite onda vam sigurno neće biti hladno.

- Kada temperatura naglo padne nutricionisti savetuju da ne dozvolite da vam organizam pregladni i da ne preskačete obroke, a naročito se savetuje hrana koja ima sposobnost grejanja organizma.

Naime, u jela koja greju spadaju kari, čili, đumbir, biber, buđavi sir, kora cimeta, jagnjeće meso i divljač, kao i sve vrste roštilja. Žitarice poput pirinča, prosa ili spelte su same po sebi neutralne, ali pečenjem ili kuvanjem mogu da dobiju svojstva zagrevanja. Šljive, breskve, kajsije i nar, kao i slatki krompir, bundeva, suvo grožđe, kakao,orasi, ovčiji i kozji sir, parmezan, bundevino ulje, sirće, pečeni luk i kestenje su poznati kao namirnice koje greju.

Jako je važno da znate da kada se smrznete ne pijete lekove koji pomažu kod preghlade i gripa kao preventivu od razboljevanja, već će jedan topli čaj biti sasvim dovoljan.

Znajte da od hladnoće kao takve ne možete da se razbolite. Hladnoća može samo da vam oslabi imunitet koji je potom podložan infekcijama, a ovde možete da pročitate koje infekcije nam prete s dolaskom jeseni i hladnijih dana.

#Zdravlje

'