AKTUELNO

Promena vremena u velikoj meri utiče na čoveka.

Prema najavama meteorologa, od utorka nas očekuje pad temperature. Kako kažu u utorak ćemo imati predviđenih 31, a već u sredu najviša dnevna temperatura biće 21 stepen.

Od svih parametara, temperatura najviše utiče na ljudski organizam. Hladno vreme pogoršava bolest disajnih puteva, a naročito negativno utiče na kardiovaskularne pacijente.

- Svaki pad temperature negativno utiče na srčane bolesnike, jer se na hladnoći periferni krvni sudovi skupljaju i smanjuje se njihov obim. Da bi napumpalo dovoljno krvi za potrebe organizma, srce ubrzava rad. Na taj način se ono dodatno opterećuje. Tada ga je potrebno rasteretiti sa propisanom terapijom.

- Obavezno je zato ovih dana kontrolisati hipertenziju, pa ako ona bude povećana, verovatno će biti neophodno povećati terapiju i ubaciti dijuretik. Zapravo, za vreme toplih dana terapija je obolelima od hipertenzije bila prepolovljena i sada se ona vraća na punu dozu. Srčanim bolesnicima ovih dana naročito smetaju temperaturne razlike između prostorija, kao i razlike u temperaturama između noći i dana – objašnjava dr Stanimir Elez, kardiolog iz DZ "Novi Beograd".

Zahlađenje ne samo da nepovoljno utiče na hronične bolesnike sa disajnim problemima i bolestima srca, već reumatičarima donosi i bolove u zglobovima.

Naime, sa zahlađenjem, atmosferski pritisak pada što stvara pritisak na tečnost odgovornu za podmazivanje i normalno funkcionisanje zglobova. Pritisak unutar zglobova raste i to uzrokuje bolove.

Oblačno vreme koje prethodi oluji i kiši negativno utiče na raspoloženje, ali i na ožiljke. Nagli pad pritiska izaziva stezanje i opuštanje oštećenog tkiva, a kako ono nije elastično, ne prilagođava se promeni pritiska, što izaziva zatezanje kože i svrab.

#Zdravlje

'