AKTUELNO

Evo kako da se probudite potpuno odmorni.

Dugoročni efekti lišavanja sna su realnost. Nemanje sna iscrpljuje vaše mentalne sposobnosti i stavlja vaše fizičko zdravlje u stvarni rizik. Nauka je dokazala da je loš san povezan sa svim vrstama zdravstvenih problema, od viška kilograma do oslabljenog imunološkog sistema.

Sada ćete saznati nastavak uzroka izostanka sna, i kako to tačno kako utiče na naše određene telesne funkcije.

Respiratorni sistem

Odnos sna i respiratornog sistema je dvosmeran. Poremećaj disanja tokom noći, nazvan opstruktivna apneja (pauze za vreme disanja) za vreme spavanja, može vam prekinuti san i smanjiti njegov kvalitet.

Dok se budite tokom noći, to može prouzrokovati nedostatak sna, što vas čini ranjivijim i osetljivijim na respiratorne infekcije poput obične prehlade i gripa. Poremećaj spavanja takođe može da pogorša postojeće respiratorne bolesti, poput hronične bolesti pluća.

Probavni sistem

Uz previše nezdrave hrane i ne-vežbanja, uskraćivanje sna je još jedan faktor rizika za višak kilograma i gojaznost. Spavanje utiče na nivo dva hormona, leptina i grelina, koji kontrolišu osećaj gladi i sitosti.

Leptin govori vašem mozgu da li ste dovoljno jeli. Bez dovoljno sna, vaš mozak smanjuje leptin i podiže grelin, koji je stimulans za apetit. Tok ovih hormona mogao bi objasniti noćne napade gladi ili zašto neko može prejesti kasnije tokom noći.

Nedostatak sna takođe može učiniti da se osećate previše umornim za vežbanje. Vremenom, smanjena fizička aktivnost može dovesti do gojaznosti, jer ne sagorevate dovoljno kalorija i ne gradite mišićnu masu.

Izostanak sna takođe zahteva vaše telo da oslobodi viši nivo insulina nakon što jedete. Insulin kontroliše nivo šećera u krvi. Viši nivo insulina promoviše skladištenje masti i povećava rizik za dijabetes tipa 2.

Kardiovaskularni sistem

Spavanje utiče na procese koji održavaju vaše srce i krvne sudove zdravim, uključujući nivo šećera u krvi, krvni pritisak i upale. Takođe igra vitalnu ulogu u sposobnosti vašeg tela da isceljuje i poboljšava stanje krvnih sudova i srca.

Ljudi koji ne spavaju dovoljno imaju veću verovatnoću za dobijanje kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija1 povezala je nesanicu sa povećanim rizikom od srčanog udara i šloga.

Foto: Unsplash

1 https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487317702043

Sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem

Proizvodnja hormona zavisi od vašeg sna. Za proizvodnju testosterona potrebna su vam najmanje tri sata neprekidnog sna, što je otprilike u vremenu vaše prve REM epizode sna. Buđenje tokom noći moglo bi uticati na proizvodnju hormona.

Ovaj prekid takođe može uticati na proizvodnju hormona rasta, posebno kod dece i adolescenata. Ovi hormoni pomažu u izgradnji mišićne mase i obnavljanju ćelija i tkiva.

Hipofiza kontinuirano oslobađa hormone rasta, ali spavanje i vežbanje takođe pomažu da se indukuje oslobađanje ovog hormona.

Lečenje deprivacije sna

Najosnovniji oblik lečenja deprivacije (uskraćivanja) sna je više spavanja.

Međutim, to je često lakše govori nego učiniti, pogotovo ako ste bili lišeni dragocenog sna nekoliko nedelja ili duže. Nakon ovog trenutka možda će vam trebati pomoć lekara ili stručnjaka za spavanje koji, ako je potrebno, može da dijagnostikuje i leči mogući poremećaj spavanja.

Poremećaji spavanja mogu otežati kvalitetno noćno spavanje. Oni takođe mogu povećati rizik od navedenih efekata uskraćivanja sna za organizam.

Najčešći tipovi poremećaja spavanja su:

• apneja (pauza u disanju) za vreme spavanja • narkolepsija • sindrom nemirnih nogu • poremećaji pokreta

Ako vam je dijagnostikovan poremećaj spavanja, možda će vam biti dat uređaj za održavanje otvorenih disajnih puteva noću (u slučaju apneje za vreme spavanja), kako biste se izborili sa simptomima i mogli bolje spavati tokom noći.

Foto: Unsplash

Prevencija

Najbolji način da sprečite nedostatak sna je da osigurate da spavate adekvatno i kvalitetno. Pridržavajte se preporučenih smernica za svoju starosnu grupu, a to je 7 do 9 sati za većinu odraslih od 18 do 64 godine.

Ostali načini na koje možete da se vratite sa zdravim rasporedom spavanja uključuju:

• izbegavanje prejedanja hranom i nadimanje pre spavanja • suzdržavanje od kofeina pre podne • odlaženje u krevet u isto vreme svake večeri • buđenje ujutru u isto vreme • pridržavanje ustaljenog rasporeda spavanja i tokom vikenda i praznika • provođenje sat vremena pre spavanja u opuštajućim aktivnostima, poput čitanja, meditacije ili tople kupke • izbegavanje teških obroka minimum dva sata pre spavanja • suzdržavanje od upotrebe elektronskih uređaja neposredno pre spavanja • redovno vežbanje i fizička aktivnost uopšte

Ako i dalje imate problema sa spavanjem noću i borite se sa umorom tokom dana, razgovarajte sa vašim lekarom oko potencijalnih predloga lečenja dugotrajnog nespavanja.

Prva preporuka za dobar san i uspostavljanje normalnog cirkadijlanog ritma i zdravog sna jeste potpuno prirodan preparat magnezijuma sa melatoninom- Magnall® Sleep.

Foto: Promo/Abela Pharm

Magnall® Sleep je jedinstvena formulacija magnezijuma sa melatoninom, aktivnim oblikom folne kiseline i vitaminima B6 i B12, i pomaže da se eliminišu simptomi nesanice i poremećaja spavanja.

Magnall® Sleep blagotvorno deluje na spavanje kod osoba koje su pod stresom, rade u smenama, menjaju vremenske zone, kao i kod starijih osoba.

Magnall® Sleep dejstvom na cirkadijalni ritam (ciklus spavanja i buđenja) ispoljava trostruki efekat:

1. Olakšava vam da brže zaspite

2. Poboljšava trajanje i dužinu, kao i kvalitet sna

3. Budite se odmorniji

Pink.rs

#Spavanje

'