AKTUELNO

Kortikosteroidi su sintetički preparati koji se koriste za suzbijanje različitih upalnih procesa u organizmu. Njihovo delovanje se bazira na principu hormona koji se normalno proizvode u nadbubrežnim žlezdama.

Zbog snažnog protivupalnog delovanja, jedni su od najznačajnijih grupa lekova, zbog toga se često pitamo koliko su kortikosteroidi zapravo dobri za upotrebu.

- Propisani u adekvatnim dozama, kortikosteroidni preparati smanjuju upalni proces u telu. Pomažu imuni sistem u stanjima u kojem organizam napada vlastito tkivo. Takođe, koriste se i kao supstituciona terapija kod bolesti gde organizam prirodno ne može da proizvede određene vrste hormona - rekla je doktorka Armina Đugum.

Najčešće se koriste u tretmanu alergijskih reakcija, upalnih kožnih stanja, oboljenja mišićno-koštanog sistema, autoimunih bolesti, ali i nekih oblika karcinoma.

- Prednosti ovog tipa terapije su široki spektar delovanja i brzo postizanje željenog efekta. Najčešće su korišćeni preparati u stanjima u kojima je uzrok manje poznat ili nepoznat - objasnila je Đugum.

Moguća neželjena dejstva, u prvom redu, proizlaze zbog dugotrajne upotrebe, a uključuju povećan apetit, koji može dovesti do povećanja telesne težine, povećan rizik za razvoj infekcija, promene raspoloženja, depresivne faze, rizik za razvoj šećerne bolesti ili pogoršanje već postojeće, visok krvni pritisak, osteoporozu i razvoj katarakte i glaukoma, piše klix.ba.

- Zbog snažnog delovanja, ponekad teških i ozbiljnih nuspojava, pristup tretmanu kortikosteroidima mora biti krajnje opravdan. Snažni upalni procesi bez jasnog uzorka, alergijske reakcije, autoimuna oboljenja su svakako stanja u kojima kortikosteroidi imaju svoje mesto - rekla je Đugum.

Oprez treba da postoji u slučaju potrebe uključivanja kortikosteroida kod starijih ljudi, dece, trudnica, ali i pacijenata koji su već pod terapijom za određeno oboljenje, zbog mogućih interakcija lekova.

#Lek

#krema

'