AKTUELNO

Saznajte koje vrste detoksikacije deluju povoljno po naš organizam, a koje treba izbegavati.

Vođenje računa o svom zdravlju i izbacivanju toksina i štetnih materija iz organizma je svakako pohvalno, i generalno vas vodi ka zdravijem načinu života. Ali, to ne znači da su svi oblici detoksa zapravo dobri za vas.

Detoks tela, koji se ponekad naziva i „čišćenjem organizma“, godinama unazad održava svoju popularnost kao aktuelni trend zdravlja. Mnogi “stručnjaci” i oni drugi tvrde da detoks pomaže u uklanjanju toksina iz organizma, i pruža vašem probavnom sistemu potrebno osveženje. Posle detoxa bi trebalo da se osećate mlađe, zdravije i energičnije.

Detoks obično podrazumeva sledeća tri postupka:
• kada se hrana zamenjuje tečnostima.
• procesi koji tvrde da podržavaju prirodan proces detoksikacije vašeg tela.
• tretmani koji „pročišćavaju“ vaš probavni trakt preko debelog creva.

Detoks predstavlja sredstvo za uklanjanje viška toksina iz tela, odmaranje probave, podizanje imunog sistema i pokretanje metabolizma. Cilj detoksa je izbacivanje toksina sa kojima naša tela svakodnevno dolaze u kontakt, bilo da su to toksini u vazduhu, hrana koju jedemo ili razni proizvodi koje koristimo. To se obično radi postom, drastičnim ograničavanjem unosa hrane, zamenom čvrste hrane tečnošću ili ispijanjem velikih količina vode - a sve to može imati negativne neželjene efekte na vaše zdravlje.

Foto: Unsplash

Istina je da nema poudanih dokaza da takve vrste detoksa, tj. čišćenja organizma mogu zaista poboljšati vaše zdravlje, a budući da su neki od njih toliko restriktivni, zapravo mogu napraviti više štete za naše zdravlje nego koristi.
Sledi demistifikacija i rušenje zabluda u vezi četiri najpopularnije vrste detoksa u sadašnje vreme:

1. Detoks putem sokova ili smooth-ija
Ova vrsta detoksa se primenjuje putem tečnosti koje zamenjuju čvrstu hranu izborom sokova ili smooth-ija na bazi voća i povrća. Obično čišćenje sokovima i smoothijima traje između 3 i 21 dana. Postoji dosta kompanija koje prodaju ove vrste sokova i napitaka.
Ispijanje sokova i smoothija na bazi svežeg voća i povrća je bazično zdravo. Ova pića često su prepuna hranljivih sastojaka, i mogu biti odličan dodatak vašoj ishrani.
Ali, samo konzumiranje ovih sokova i smooth-ija, i uskraćivanje vašem telu čvrste hrane je momenat kada ovaj detoks ulazi u nezdravu zonu.
Obično ovakve tečne vrste detoksa uklanjaju većinu proteina i masti iz ishrane. Ali, upravo nedostatak proteina i masti koje su dnevno potrebne organizmu znači da ćete sve vreme osećati glad, i može dovesti i do mnoštva drugih negativnih nuspojava.

Ovakve vrste detoksa mogu dovesti do niskog šećera u krvi, loše ishrane mozga, smanjene produktivnosti i umora, ističu lekari nutricionisti.

Foto: Unsplash

2. Detox jetre
Još jedan vrući trend u svetu detoxa jeste ono što se naziva „detoks jetre.“ Cilj detoksa jetre je da pojača detoksikacioni sistem tela poboljšavajući rad jetre.
Iako ovo zvuči kao sjajna ideja jer nikad nije loše sprovoditi dijetu koja podržava zdravu funkciju jetre, ne treba vam formalni detoks da biste to učinili. Jetra je dobro opremljena da podnese i neutrališe toksine kojima smo najčešće izloženi.
Umesto „detoksa jetre “ ljudi bi se trebali usredsrediti na ishranu bogatu sirovim i kuvanim povrćem i voćem, kao i vlakna poput pasulja, orašastih plodova i žitarica, i ograničiti unos alkohola. Ovo su osnovni gradivni blokovi koji će omogućiti vašoj jetri da odlično radi.

Nastaviće se…

Do tada, ako vas interesuju mnoga pitanja u vezi detoksa, možete naći svoje odgovore upravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'