AKTUELNO

Lekari upozoravaju da one mogu biti prvi simptomi nekih bolesti i da je važno da obratite pažnju na njih.

Iznenada vam se pojavljuju modrice po telu, a vi ne znate šta je uzrok tome? Lekari upozoravaju da one mogu biti prvi simptomi nekih bolesti i da je važno da obratite pažnju na njih. Modrice se pojavljuju kada tanki kapilari ispod kože počnu da pucaju, a razlozi za to mogu biti brojni. Specijalista koji se bavi modricama se zove hematolog, pa ukoliko vam se one često pojavljuju mogli biste da se konsultujete sa njim.

Veći deo vremena, neposredno posle povrede, modrice su crvene. To je krv koja se nalazi ispod kože. Nakon nekog vremena, telo počinje da razlaže tu krv, a modrica postaje crna, plava ili čak ljubičasta. U roku od 5 do 10 dana povreda bi trebala da postane žuta ili zelena. A završna faza je 10-14 dana nakon povrede kada površina postane braon i onda počinje da bledi.

Pažnja: Obično modrice potpuno nestaju u roku od 2 nedelje nakon povrede. Ako vidite drugačije boje od onih koje su opisane ili ako modrica ne nestane za 2 nedelje nakon što ste je dobili, morate posetiti lekara.

Ako vam se često pojavljuju modrice to može biti zbog neke od ovih 7 zdravstvenih tegoba:

1. Podizanje teških stvari

Podizanje teških stvari je sekundarni razlog za pojavu modrica. To znači da su vaši krvni sudovi slabi, a fizička aktivnost ih dodatno opterećuje. Međutim, previše fizičke aktivnosti može dovesti i do oštećenja čak i najzdravijih kapilara. Na primer, trening snage za koji još niste spremni može da izazove modrice.

Čak i deca mogu dobijati ovu vrstu modrica jer su im školske torbe često preteške. Veruje se da ove modrice nisu opasne, ali da su znak činjenice da preterujete.

2. Uzimanje lekova

Uzimanje određenih lekova koji utiču na krv može dovesti do pojave modrica koje se mogu razlikovati od skoro nepostojećih do prilično ozbiljnih. Većinom su izazvane antidepresivima, analgeticima, antiinflamatornim lekovima, tabletama gvožđa ili anti-astmatičnim lekovima. Najčešći lek koji razređuje krv i koji može dovesti do modrica je aspirin.

Ako ste primetili vezu između uzimanja lekova i stvaranja modrica morate da posetite svog lekara. Možda bi trebalo da lekove koje pijete zamenite sa nekim drugim lekovima, kako biste izbegli potencijalno unutrašnje krvarenje.

3. Bolesti krvi

Bolesti krvi i krvnih sudova mogu izazvati modrice. Varikoza, Vilebrandova bolst, trombocitopenija ili leukemija često izazvivaju probleme u cirkulaciji krvi. Ne odlažite posetu lekaru, posebno ako ste primetili i druge zabrinjavajuće simptome: bol i otečene noge, krvarenje desni, male kapilare na telu ili ako vam curi krv iz nosa.

4. Nedostatak hranljivih materija

Vitamini, vitamini! Mi se brinemo da naša deca dobiju dovoljno vitamina, ali često zaboravljamo na sebe. Neke neobjašnjene modrice mogu biti znak da telu nedostaju neophodni elementi. Na primer, B12 učestvuje u proizvodnji krvi, vitamin K je odgovoran za koagulaciju, a vitamin C igra vitalnu ulogu u stvaranju novog tkiva. Bez toga, krvni sudovi postaju vrlo krhki.

Drugi veoma važan vitamin je vitamin P. Bez njega, proizvodnja kolagena je nemoguća, pa krvni sudovi postaju tanki što dovodi do pogoršanja stanja kože. Balans gvožđa takođe veoma važan za telo. Kada ga nema u telu, krvni sudovi se stanjuju. Ali, nemojte žuriti sa kupovinom vitamina - prvo proverite da li vam nedostaju i poboljšajte svoju ishranu.

Izvor vitamina P je svež zeleni čaj, jabuke, bundeva i beli luk. Vitamin K se može naći u bananama, jajima, orasima i masnim ribama. B12 se može naći u iznutricama, ribi, siru i zelenom povrću.

5. Hormonska neravnoteža

Disbalans hormona je jedan od najčešćih razloga za modrice, one se mogu pojaviti ako telu nedostaje estrogen. To se može dešavati tokom trudnoće ili ako pijete neke hormonske lekove. Nedostatak estrogena značajno slabi krvne sudove, a zidovi kapilara se mogu lako oštetiti.

6. Promene u vezi sa uzrastom

Tužan, ali prirodan razlog za pojavu modrica jeste uzrast. Tokom godina vaskularni sistem postaje slab, a tkiva gubi elastičnost i to dovodi do pojave modrica. Modrice koje se odnose na uzrast se uglavnom pojavljuju na nogama. Ali se pojavljuju čak i zbog najslabijeg spoljašnjeg uticaja tako da mlada osoba koja se razvija ne bi mogla da primeti da su te modrice povezane sa uzrastom.

7. Dijabetes

Krv i šećer su prve stvari koje vam padaju na pamet kada neko pominje ovu bolest. Dijabetes ima negativan uticaj na proces cirkulacije krvi, tako da je vrlo lako dobiti modrice. A i modrice mogu biti simptom ove bolesti u vrlo ranoj fazi. Drugi simptomi dijabetesa su žeđ, ranama treba mnogo vremena da se zacele, brže se umarate, vid vam je zamućen, na koži imate bele mrlje.

#Modrica

#Zdravlje

'