AKTUELNO

Relaksirajuća muzika opušta pacijenta pre operativnog zahvata poput sedativa, pokazalo je američko istraživanje.

Pesme, koje su napisane da smanje stres, krvni pritisak i uspore otkucaje srca, pokazale su se efikasnim u 157 slučajeva tokom istraživanja. Pacijenti su rekli da vole sami da odaberu vrstu muzike koja ih smiruje. Naučnici sa Univerziteta Pensilvanija, piše časopis BMJ, sada žele da utvrde na koji način muzika utiče na osećaje pacijenata.

Oni koji su pristali da učestvuju u eksperimentu dobijali su lek midazolam (Dormicum, grupa benzodiazepina s opuštajućim efektom) ili su im lekari tri minuta puštali pesmu "Weightless" britanske grupe Marconi Union dok su dobijali anestetik.

Pokazalo se da se teskoba u obe grupe pacijenata smanjila. Važno je istaći da teskoba pre operacije utiče na oporavak, jer telo proizvodi hormon stresa.

Ali lekovi za smanjenje anksioznosti obično imaju nuspojave, zbog čega ih je potrebno uzimati uz lekarsku kontrolu, podsetili su američki naučnici. Nasuprot tome, muzička medicina je zapravo "bezopasna i jeftina".

Dr Vina Graf, profesorka anesteziologije i intenzivne nege Medicinskog fakulteta Univerziteta Pensilvanija rekla je da muzika utiče na deo mozga zadužen za emocije.

-To znači da pacijenti mogu biti 'u svom svetu', da mogu biti opušteni i imati potpunu kontrolu - kazala je.

Muzika je već godinama dragoceno oruđe u medicini. Često se koristi za vreme operacije mozga da bi lekari mogli da prate moždane funkcije. Muzička terapija pomaže u radu s decom koja imaju autizam i doprinosi očuvanju sećanja i poboljšanju života osoba s demencijom.

#muzika

'