AKTUELNO

Prim dr Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti istakao je da struka stalno napominje da ozonski omotač više ne vrši svoju funkciju kao što je nekada vršio, jer, kako kaže, nije u stanju da selektira količinu energije koja dolazi sa sunca do nas, pa je s toga zaštita preko potrebna.

- To znači da je neophodno štititi kožu, jer je UV zračenje jedan od ključnih faktora rizika za dobijanje maligniteta kože. Naša koža sve to pamti, i ukoliko joj ne pomognemo i ne zaštitimo je UV zaštitom, imaćemo sve one posledice koje to zračenje daje, a to je pre svega ubrzano starenje – rekao je dr Adamović.

Kako kaže, najviše treba obratiti pažnju na decu i ističe da decu do godinu dana nikako ne treba izlagati direktnom suncu.

- Treba voditi računa da se do puberteta ne izgori, jer svi oni koji do puberteta izgore tri do četiri, pet, puta, oni su kandidati da u zrelom dobu mogu imati neki malignitet kože. Tako da, oni koji odlaze na more, moraju voditi računa o tome kako će se izlagati suncu, kada će biti na plaži – rekao je Adamović.

Kako kaže, ne treba preterivati sa sunčanjem. Takođe, ističe da je solarijum izmišljen kao aparat gde ćemo se kontrolisano sunčati, ali da se sada, kako kaže, pretvorilo u nešto drugo.

Foto: Beta

- Danas je moda da se prvo ide u solarijum, pa tek onda izađe na sunce. Prošle godine su doneti određeni propisi koji regulišu korišćenje solarijuma. Takođe, sada transparentno mora da se istakne kakve sve posledice ostavalja i sunčanje u solarijumu. On je svakako rizična sprava. Ako odete u solarijum, to je kao da ste bili 10 dana na moru, ali sve sabijeno u deset minuta – rekao je Adamović, i dodaje, da ukoliko piše turbo solariju, neko je, ističe, rešio da vas spali.

Adamović ističe da u periodu od 10 sati pre podne do 17 sati popodne, ne postoji UV zaštita koja će nas zaštititi od sunca.

- U tom period se treba povući sa direktnog sunca u hladovinu. Čak i u hladovini treba koristiti UV zaštitu, posebno ako se nalazite uz neku veliku vodu, kao što je more, jezero, ali i ako su u pitanju naše velike reke. Refleksija je isto opasna i od nje se može izgoreti, takođe, i dva metra dubine u vodu se isto moramo zaštititi kao da smo na ležaljci na plaži – rekao je dr Adamović.

Foto: Tanjug

Kako kaže, suncobran nije dovoljna zaštita, oni, dodaje, propuštaju UV zračenja.

Kada su u pitanju kožne promene i loše dejstvo sunčevog delovanja.

- Oni čiji je posao usko vezan za otvoreni prostor, oni su posebno ugroženi i oni moraju posebno da se štite. Moraju se prekriti, neki delovi tela moraju biti otvoreni. Evo na primer, građevinski radnici, koliko god da im se govori da treba da se štite, oni su uglavnom bez adekvatne zaštite u vidu garderobe – rekao je Adamović.

#Rak

#Sunce

#Zdravlje

'