AKTUELNO

Grupa istraživača iz Kanade je otkrila povezanost između redovnog konzumiranja jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Mnogi ljudi veruju da je jedenje jaja štetno za zdravlje. Stvar je u tome što su neke studije pokazale da jaja sadrže visok nivo holesterola. Međutim, nakon nekog vremena dokazano je da holesterol u jajima nije štetan po ljudsko zdravlje. Šta više, jaja su veoma korisna i zdrava ako se spreme na zdrav način.

Jaja su odličan izvor proteina i sadrže vitamine A, D i E, B12, riboflavin i folat, kao i minerale jod, gvožđe, kalcijum, cink i selen. Ovo znači da su jaja odlična hrana koju je lako priuštiti svuda na svetu.

Predstavljamo vam 5 stvari koje će se desiti ako dan započnete doručkom od 2 jaja:

Foto: Pixabay.com

1. Holin iz jaja poboljšava pamćenje

Žumance sadrži holin - ključnu amino kiselinu za prenos malih nervnih impulsa koji nam pomažu da pamtimo detalje. Studije su pokazale da dovoljna količina holina u ishrani poboljšava pamćenje i sposobnost da brzo odgovaramo. Na primer, brže ćete se setiti gde ste ostavili ključeve od kola ili mobilni telefon.

Foto: Pixabay.com

2. Lutein iz jaja poboljšava vid

Studije su pokazale da su jaja bogata luteinom, vitaminom koji održava vid oštrim i čistim. Lutein se nalazi u očnim zenicama, štiti mrežnjaču od uticaja sunca i smanjuje rizik od katarakte.

3. Vitamin D iz jaja pomaže apsorpciji kalijuma

Jaja su bogata vitaminom D koji reguliše nivo kalcijuma i fosfora u krvi. Konzumacija jaja takođe pomaže telu da apsorbuje kalcijum, koji ojačava kosti i osprečava osteoporozu.

4. Vitamin B iz jaja utiče na zdravlje kože, kose i jetre

Nedostatak folata je uobičajen među ženama koje ne unose dovoljnu količinu vitamina B. Srećom, jaja su dobar izvor ovog vitamina. Folat pomaže stvaranju amino kiselina koje su neophodne za ćelijsku deobu i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Grupa istraživača iz Kanade je otkrila povezanost između redovnog konzumiranja jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka. Tajna je u tome što žumance sadrži dva bitna antioksidansa: triptofan i tirozin.

#Jaja

#doručak

'