AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetu velikomučenicu, praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, poznatiju kao Trnova Petka. Ova svetica je veoma poštovana u našem narodu, posebno među Srpkinjama.

Uz Petkovdan odnosno praznik Sveta mučenica Paraskeva Rimska, kult prepodobne Paraskeve obeležava se i 8. avgusta, na dan prenosa njenih moštiju iz Bugarske u Srbiju. Tada se slavi još jedna svetiteljka, istog imena — Sveta mučenica Paraskeva Rimska. Zajednički praznik dvaju svetiteljki istog imena proslavlja se kao Sveta Petka Trnova.

Međutim, da li ste se nekada zapitali zašto je to tako?

Dva veka posle smrti Svete Petke, Carigradom i okolinom su vladali krstaši, pa je bugarski car, Jovan Asen, 1238 godine izmolio od krstaša da telo Svete Petke prebaci u njegovu prestonicu Trnovo. Da bi potom mošti bile prebačene u Rumuniju. Turci osvajaju Rumuniju 1396. godine.

Ko je svetiteljka koju pravoslavni narodi posebno poštuju?

Podsetimo prvo, rodom Rimljanka, prepodobna mučenica Paraskeva, rođena u hrišćanskoj porodici, živela je u drugom veku. Posle smrti roditelja, koji su bili veoma imućni, sve nasleđeno je podelila sirotinji i zamonašila se. Zbog vere u Gospoda, zatvarana je, mučena i na kraju posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija, oko 140. godine. Po nalogu bugarskog kralja Asena prenesena je u Trnovo i sahranjena u crkvi nazvanoj njenim imenom.

Burna istorija će ispisati i velike priče. Posle Kosovskog boja, koji se desio, 1389. godine, na čelo Srbije dolaze kneginja Milica Hrebeljanović i despot Stefan Lazarević, žena i sin velikog kneza Lazara, a Bajazit dolazi na čelo Osmanskog carstva. Kneginja Milica 1398. godine uspeva da izmoli dozvolu sultana Bajazita da mošti velike svetiteljke donese u Srbiju. I uspela je.

Mošti Svete Petke ostale su u Srbiji sve do 1521. godine, kada ih je Sulejman Veličanstveni odneo u Carigrad. I tamo su se dešavala čuda. Godine 1641. rumunski vojvoda Vasilije Lupul, gospodar Moldavije, uspeo je da dobije mošti Svete Petke i prenese ih u grad Jaši, gde i danas počivaju.

A Srbi poštuju i Svetu Petku Trnovu i Svetu Petku Rimljanku. Srećan praznik.