AKTUELNO

Centar duhovnosti i mesto krunisanja srpskih kraljeva predstavlja pravi dragulj srpske istorije i srpskog kulturnog identiteta.

Manastir Žiča je srpski pravoslavni manastir u blizini Kraljeva i Vrnjačke Banje na izlazu iz kanjona reke Ibar. Manastir se nalazi na periferiji sela Žiča i pripada eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

Sagradili su ga Nemanjini sinovi, Stefan Prvovenčani i Sava. Pretpostavlja se da je izgradnja započeta 1206. godine, a najverovatnije završena 1220. Žiča se pretvorila u prvo sedište Srpske arhiepiskopije 1219. godine, kada je Sava Nemanjić postao prvi srpski arhiepiskop i kada je Crkva stekla autokefalnost. Sava je krunisao Stefana Prvovenčanog u Žiči za prvog kralja Srbije. Žiča je poznata kao Krunidbena crkva, (tamo je krunisano sedam kraljeva Srbije) i crkva označenja srpskih arhiepiskopa.

Foto: Wikipedia.org/Djina

Krajem 13. veka, Žiča je stradala u pljačkaškom naletu Tatara. Tačna godina njenog razaranja nije utvrđena, ali se smatra da se to desilo neposredno nakon 1291. godine, tokom upada vidinskog kneza Šišmana u Srbiju.

Nakon pada Srbije, 1459. godine manastir Žiča je stradao, iako se tačno doba njegovog rušenja ne zna, poznato je da je žički iguman sa dvojicom monaha 1520. godine osnovao manastir Šišatovac na Fruškoj gori.

Radove na obnovi Žiče, otpočeo je 1856. godine, novopostavljeni episkop žički Joanikije a novovekovni kraljevi Srbije Aleksandar i Petar su tokom svojih krunisanja u Žiči miropomazani, nadovezujući se na tradicije Nemanjića.

Foto: Wikipedia.org/Vera Bukvic

Manastir je jednobrodna građevina sa kupolom tačno u sredini. Prilikom izgradnje ovog manastira, arhitekte su dozvolile da se ostavi malo prostora za hor uz naos i za odvojene priprate sa bočnim kapelama, koje su bitan deo predstojećih spomenika i grobova u godinama nakon izgradnje.

Ono što je upečatljivo kod ove svete građevine je boja. Retki su manastiri koji su tako jake crvene boje. Za to je zaslužan prvi srpski arhiepiskop, Sveti Sava.

Tokom svog boravka na Svetoj Gori primetio je da su manastiri Larva i Vatoped crvene boje. Postojalo je verovanje da crkva počiva na krvi mučenika.

To je simbolično predstavljeno crvenom bojom tih crkava. Tako je Sveti Sava dobio ideju da i zdanje njegovog brata bude crvene boje. Zahvaljujući njemu Žiča je jedan od retkih manastira u svetu koji je te boje.