AKTUELNO

Prva asocijacija kada se kaže Crni petak bi mogao da budu niske cene i šoping stampeda, ali njegova istorija zapravo nema nikakve veze s tim.

Nema veze ni sa rasizmom, ali američki studenti sa Floride predlažu da se iz tog razloga termin promeni.

Ono sa čime ima veze je američka pohlepa, haos i spekulacije, počevši od prve inkarnacije Crnog petka 24. septembra 1869. godine.

Na vrhuncu zlatnog doba, dvojica pokvarenih oportunista po imenu Džej Guld i Džim Fisk gomilali su zlato. Bilo je to odmah nakon građanskog rata, a američka ekonomija je bila u rasulu.

Guld i Fisk su prikupili što su više zlata mogli, podižući cenu i ostvarujući ogroman profit. Kao da su dvoje ljudi kontrolisali celokupnu ponudu toalet papira u Americi kada se korona pojavila u SAD.

Plan se isplatio, Gould i Fisk su odneli u zaradili lakih 60 miliona dolara nakon što su kupovali zlato, navodi Histori.com.

Takođe su bili u šemi sa šurakom predsednika Granta, koristeći svoje političke veze da spreče vladu da pusti zlato na tržište.

Međutim, tog kobnog dana u septembru 1869. predsednik Grant se predomislio. Odlučio je da pusti milione dolara zlata u opticaj, zbog čega je cena zlata opala.

Guldova i Fiska šema je propala, a pad cene zlata pogodio je mnoge finansijere sa Volstrita, zbog čega su izgubili milione. Taj dan je postao poznat kao "crni petak".

Sledeći put kada je Crni petak bio naširoko korišćen bio je u gradu Filadelfiji. Čak i 1950-ih, Filadelfija je bila luda za sportom.

Uoči fudbalske utakmice između vojske i mornarice u subotu, u gradu se stvorila besna rulja, od kojih su neki provalili i krali robu. Policajci Filadelfije morali su da rade dodatne smene da bi se izborili sa ekstremnom gužvom, nazvavši zloglasni dan „crnim petkom“, prema Histori.com.

Od tada, termin je dobio nova značenja za trgovce na malo.

„Izraz crni petak, vraća se na to da trgovci na malo mogu da završe godinu na crno sa velikim profitom u odnosu na minus“, kaže Anđeli Điančandani, marketing stručnjak

Međutim, vreme između Dana zahvalnosti i Božića uvek je označavalo kupovinu i veliku potrošnju, čak i u vreme Velike depresije tokom predsedništva Franklina Delana Ruzvelta.

„Prvih godina kada je on postao predsednik, Dan zahvalnosti je poslednji četvrtak u novembru“, objašnjava Brus Forbs, autor knjige „Omiljeni praznici u Americi: iskrene istorije“. Petak posle Dana zahvalnosti, iako se tada nije zvao Crni petak, već je bio označen kao prirodni početak božićne kupovine.

Posle nekoliko teških zima pred kraj Velike depresije, „FDR je bio pod pritiskom da pomeri Dan zahvalnosti sa poslednjeg četvrtka prvi sledeći dan — iz jedinog ekonomskog razloga proširenja sezone božićne kupovine“, kaže Forbs.

Sa porastom kupovine na internetu, koja se samo intenzivirala zbog pandemije, prvobitne ambicije FDR-a možda se ostvaruju.

Prema Điančandaniju, koncept crnog petka se sada postepeno gasi i zamenjuje se „crnim novembrom“, jer se trgovci nadaju da će ostvariti prodaju tokom celog novembra i početi da se oglašavaju sve ranije svake godine.

U stvari, koncept Crnog petka postaje sve irelevantniji i vremenom se razvija, kaže Điančandani.

Sa kompanijama kao što je Amazon, ističe Đančandani, veliki trgovci na mreži mogu stvoriti potražnju za kupovinom kroz događaje kao što je Prajm Dej čak i sredinom godine. Pored toga, sofisticiraniji alati za marketing i analitiku omogućavaju prodavnicama da dosegnu kupce sa samo nekoliko klikova u bilo kom trenutku, bez obzira da li je Crni petak ili ne.

Izraz Crni petak imao je mnogo metamorfoza tokom godina, krećući se od spekulativne šeme za zlato do stampeda u Filadelfiji do blagodati trgovaca. Kako tehnologija kupovine napreduje, Crni petak može ponovo da evoluira u novo značenje.