AKTUELNO

Evi Tumbs iz Skegnesa u Engleskoj, zvezda preponskog jahanja, zvezda je svetskih medija nakon što je najavila neuobičajenu tužbu.

Ona je, naime, rođena 2001. godine, a nedugo po rođenju ustanovljeno joj je stanje spina bifida, odnosno rascep kičmenog stuba. Zbog ove teške bolesti Evi često provede po 24 časa dnevno prikačena na cevčice koje je održavaju u životu.

Sportska zvezda tuži lekara svoje majke za milionsku odštetu jer je njenoj majci savetovao da je rodi.

Zbog ovog stanja joj se kičma i kičmena moždina još u utrobi majke nisu razvili kako treba, ali ova 20-godišnjakinja je uprkos tome uspela da ostvari neverovatnu karijeru u preponskom jahanju. Međutim, rešila je da tuži lekara njene majke, dr Filipa Mičela, jer njenoj majci nije savetovao da uzima suplemente pre trudnoće koji bi sprečili ovo stanje.

Ona, naime, tvrdi da, u slučaju da je lekar njenoj majci, Karolini, rekao da pre trudnoće treba da uzima folnu kiselinu i druge suplemente, smanjio bi se rizik da ona bude rođena sa ovom bolešću. Tada bi, smatra Evi, Karolina odložila trudnoću i Evi ne bi bila rođena.

Sada od lekara Evi potražuje višemilionsku odštetu na ime toga što je rođena bolesna, a milioni joj trebaju da bi sebe održavala u životu.

Lekar odbija odgovornost i kaže da je Karolini, kao i svakoj pacijentkinji, dao "razumne savete". Već dugo lekari širom sveta propagiraju uzimanje suplemenata i folne kiseline pre trudnoće, kao i u prvih 12 nedelja trudnoće, upravo da bi se smanjio rizik od bolesti spina bifida.

Karolina tvrdi da joj lekar nije napomenuo da su ovi suplementi obavezni.

- Rekao mi je da, ukoliko sam vodila zdrav život, nije obavezno da uzimam folnu kiselinu - rekla je na suđenju, dodavši i da, da je znala da je neophodno uzimati ovaj suplement, odložila trudnoću dok se za nju ne pripremi.

- Da sam dobila pravi savet, odložila bih trudnoću i spremila telo za nju, pa bih rodila normalnu, zdravu bebu, genetski drugačiju od Evi - rekla je na sudu.