AKTUELNO

Da i u Srbiji postoje piramide, retko ko zna. A ima ih čak sedam, koje su očuvane do danas.

Osim na području ski centra Kopaonik i kod Požarevca, ima ih i na području Vojvodine, uglavnom Banata i to u Tornjošu, Bačkom Petrovom selu, Oromu, Banatskom Karlovcu i Zagajici.

Iako ih je ranije bilo mnogo više, danas su samo ove ostale očuvane.

Piramide poput dimnjaka

Mada imaju piramidalni oblik, te se tako i nazivaju, ove građevine zapravo u velikoj meri podsećaju na dimnjake fabrika.

U pitanju su takozvane geotopografske piramide, koje datiraju najverovatnije iz 18. i 19. veka. U doba postojanja Austrijskog carstva, geotopografski tornjevi, kako se još nazivaju, građeni su kao svojevrsni markeri za izradu topografskih karata, uglavnom. Međutim, to je sve bazirano na pretpostavkama, s obzirom na to da ne postoji baš mnogo podataka o njihovoj svrsi.

Takođe se pretpostavlja da je njihova namena bila usmerena na signalizaciju, ali i da su možda korišćene u vojne svrhe.

Izrađene od cigala u obliku obeliska, ove svojevrsne piramide su visoke 15 metara i postavljane su na uzvišenjima, najverovatnije kako bi bile lakše uočljive. Imaju postolje izrađeno od kamena, koje se možda koristilo za loženje. Otuda i pretpostavka da su korišćene za dimnu signalizaciju.

Početkom 19. veka je izrađen Drugi katastar, poznat i kao Franciskanski katastar, kako bi bila zabeležena celokupna teritorija koja je pripadala tadašnjem Austrijskom carstvu. U tim kartama su ubeležne i piramide i to oznakama T:P, što je kartografski pojam za triangularnu visinsku kotu i T.Z, što se pretpostavlja da je oznaka za geološki datum.

I mada, bez sumnje privlače pažnju i danas, nema sumnje da ovaj turistički potencijal nije dovoljno iskorišćen.