AKTUELNO

Ovih dana većina vas verovatno već uveliko uživa u napokon zasluženom i dugo čekanom odlaganju zimskih stvari, sređivanju bašte i nabavci opreme za najomiljeniji letnji kutak uživanja – baštu ili terasu ali, nažalost, postoje manje zabavne i nezaobilazne stvari kojima biste do kraja ovog meseca valjalo da se ipak pozabavite.

Proleće svakim danom sve više mesta ustupa letu, vrućine su nam maltene pred vratima, pa je sad pravi čas da prionete na posao i spremite se za visoke temperature koje bi mogle da “okupiraju” vaš dom i učine da se u njemu osećate nelagodno.

Trebalo bi da čekirate nekoliko bitnih stavki kako biste bili sigurni da će kad uprži sunce vaši zidovi ostati “hladni kao boza”, a vi ušuškani u ladovini kuće ili stana:

1. Neka vaš klima uređaj bude spreman

Poslednje što vam treba jeste da čekate da vrućine postanu nepodnošljive, pa da tek onda proverite da li je vaš klima uređaj “u životu”. U slučaju da se tada ispostavi da je neispravan ili pokvaren, hitna popravka mogla bi skuplje da vas košta, a nabavka novog mogla bi da potraje. Zato predlažemo da testirate svoju klimu što pre, prebacite je na funkciju hlađenja (ako ste se protekle zime grejali uz pomoć nje) i uverite se da ispušta hladan vazduh. U slučaju da ispušta čudne zvukove ili vam deluje da preglasno radi, bilo bi dobro da problem što pre ispitate i eventualno se bacite u nabavku novog uređaja.

Foto: Unsplash.com

2. Poboljšajte izolaciju prozora i vrata

Većina ljudi razmišlja da pojača izolaciju u sklopu priprema za zimu, ali tokom leta važi isti princip: ako želite da temperatura u vašem domu bude različita od one napolju – dobro obezbedite prozore i vrata. Najbitnije je da imate odgovarajuće roletne koje ćete u najvrelije dobra dana držati spuštene, dok će aluminijumska ili PVC stolarija najbolje zaštititi vaš dom.

3. Izvršite dezinsekciju

Sa letom dolaze i bube od kojih biste trebalo da se zaštitite što pre, ne čekajući da se one razmile svuda po kuhinji ili kupatilu. Cena dezinsekcije varira zavisno od vrste insekata koji treba da se istrebi, lokacije i kvadrature prostorija, odnosno koliko materijala je potrebno utrošiti. Svakako, cena dezinsekcije se kreće od 1.000 dinara pa naviše što, priznaćete, nije mnogo nasuprot rezultata koji dobijate, a to je dom bezbedan od isekata i spreman za otvorene prozore ili balkonska vrata.